Ki a legkorruptabb a vidéken?

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A CÖF szerint Bencsik András Stockholm-szindrómás, mert kikelt a korrupt fideszesek ellen. Mészáros Lőrinc tovább gazdagodott, Giró-Szász András sógoráé volt a lakás, amit Lázár János megvett a tízéves kisfiának. Putyin lemondta a Déli Áramlatot, a kormány Azerbajdzsánból akar gázt szerezni. A szakszervezetek sztrájkra és útlezárásokra készülnek a korkedvezményes nyugdíjért.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy lemondanak a Déli Áramlat megépítéséről. A döntést azzal indokolta, hogy Brüsszel és Bulgária ellenállása miatt nem tudnak haladni a projekttel. Az Origó által megkérdezett szakértők szerint a döntésben legalábbis szerepet játszott, hogy az alacsony olajár, a mélyrepülésből mélyebb repülésbe zuhanó rubel, a szankciók és a Szibéria Ereje vezeték megépítése mellett az oroszoknak nincs pénzük a Déli Áramlatra. Ráadásul a mostani energiapiaci trendek mellett nem lehet tudni, mennyi idő alatt térült volna meg.

Gáz

Magyarország az orosz döntést tudomásul vette, Orbán Viktor azt mondta, nem érdemes pitizni azért, hátha mégis megépül a vezeték. A kormány szerint a Déli Áramlat helyett majd Azerbajdzsánból fogunk gázt szerezni.

Orbán Viktor szerint nem kell pitizni a Déli Áramlatért Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Atom

Miután az oroszok kihátráltak a Déli Áramlatból, felmerült, hogy esetleg a paksi bővítés is veszélybe kerülhet. A paksi beruházást az unió is fenyegeti: lehet, hogy uniós joggal ellentétesnek találják majd a projektet. Ha így történne, a kormány megpróbál majd kiskaput keresni, ahogy a britek a Hinkely Point-i erőmű esetében, ezt Aszódi Attila kormánybiztos mondta. Ott a kiskapu úgy néz ki, hogy az új blokkok a francia beruházó tulajdonába kerülnek. Mindez nem jelenti, hogy a magyar kormány az oroszok kezébe adná a paksi blokkokat; ezt is Aszódi Attila mondta.

Olaj

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az év eleje óta 9,9 százalékkal nőtt a benzinár. Oroszországban nagyon olcsón adják a lakosságnak az üzemanyagot, de az olcsó olaj miatt a költségvetés hatalmas exportbevételektől esik el, már nem tudják fenntartani az alacsony belföldi árakat. Az olcsó olajat mások mellett a szlovákok veszik meg: orosz kőolaj szállításáról szóló szerződést írt alá a két ország. A szlovák sajtóban az évszázad szerződésének” nevezték a megállapodást.

Üzemanyag

A héten kétszer csökkentette az üzemanyagok árát a Mol. Péntektől 8 forinttal esett a benzin és 6 forinttal a gázolaj ára. Uoltjára 2011-ben volt ilyen olcsó az üzemanyag.

A héten kétszer lett olcsóbb az üzemanyag Fotó: Szabó Balázs [origo]

Víz

A szlovák kormány azonnali hatállyal felmondja a bősi vízi erőmű üzemeltetéséről az olasz Enellel kötött szerződést, jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő Pozsonyban. A még 2006-ban kötött üzemeltetési szerződés felmondását azzal indokolta, hogy az Enel súlyosan megsértette a szerződést.

Egy túsz érzelmei

Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője nyílt levélben kelt ki a gyanúsan gyorsan gazdagodó fideszesek ellen. A Békemeneteket szervező CÖF eltúlzottnak gondolja Bencsik Gábor általánosító hangnemét, aki ugyan jó hazafi, de a jelek szerint Stockholm-szindrómája van.

Ó, ió, ció, korrupció!

Eközben Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a felcsúti polgármesternek lett újabb 300 millió megtakarítása. Az már nem derült ki, hogy honnan. Lehet, hogy nem jelent semmit, de Serfőző Péter, Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár sógora és üzlettársa volt korábban annak a lakásnak a tulajdonosa, amit Lázár János megvett 10 éves kisfiának. Ami biztos: egyre lejjebb süllyed a Magyarország a korrupciós listán a Transparency International jelentése szerint. Magyarország egy helyet rontott tavaly óta, és az EU legkorruptabb harmadához tartozik.

Mészáros Lőrincnek valahonnan lett még 300 millió megtakarítása Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bankba teszik a pénzt

A magyar állam megveszi a Budapest Bankot, az eddigi tulajdonos GE és a magyar kormány az erről szóló előszerződést december 4-én csütörtökön írta alá, jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A bútorokat gyorsan told szerteszéjjel

Az eredetileg becsült 2 milliárd 346 millió helyett 4 milliárd 185 millió forintért bútorozhatja be a kormányhivatalokat a hét cégből álló nyertes ajánlattevői közösség.

Váratlan utazás

Több mint 160 milliárd forintért épülhet fel a nem egészen 29 kilométer autópálya-szakasz, Abony és Fegyvernek között. Ezzel ez lesz a legdrágább sztrádaszakasz az országban. Az összeg azért is meglepő, mert tavaly még csak nettó 110,7 milliárd forintot ítéltek oda a beruházásra, ami bruttósítva is jó 20 milliárddal kevesebb a most megjelent számnál.

Ha átadják, Abony és Fegyvernek közt lesz Magyarország legdrágább autópálya-szakasza Forrás: MTI/Balázs Attila

Év végi prémium

Az Országgyűlés véglegesítette a költségvetési bizottság korábbi javaslatait, amelyeknek eredményeként az idei büdzsé kiadásai és így hiánya is körülbelül 15 milliárd forinttal növekedhet. Ezekre költenek még év végén: Paks, MÁV, Főgáz, Posta. A kormány szerint a hiánycél nincs veszélyben, a kiadásokat az országvédelmi alapból fedezik.

Ideje sztrájkba lépni

A tejtermelők nem mondtak le tervezett demonstrációjukról, ennek sorsa attól függ, hogy a kormány hajlandó-e lépni valamit az elharapózott áfacsalások megszüntetéséért. A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata úgy döntöttek, sztrájkot, országos útlezárást vagy forgalomlassító akciót szerveznek a korkedvezményes nyugdíjért. Országszerte félpályás útlezárásokat szervez a LIGA szakszervezeti szövetség december 15-ére, így tiltakoznak a korkedvezményes nyugdíj megszűntetése ellen.