Az amerikai gáz megelőzheti az azerit

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
Elbukott a Nabucco és a Déli Áramlat is, a cseppfolyós gáz fogadása pedig még nem megoldott a régióban. Honnan lesz gázunk, ha tovább fajul az orosz-ukrán konfliktus? A kormány Azerbajdzsánból hozná a gázt, de végül az is lehet, hogy az amerikai palagáz előbb ér ide.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezetéktervének megvalósítását. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor arról beszélt, hogy a Déli Áramlat megépíthető, „a labda az oroszok térfelén pattog”.

Putyin feladta a Déli Áramlat megépítését Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban már arról beszélt, hogy a Nabucco, majd a Déli Áramlat meghiúsulása után most egy harmadik lehetőséget kell kidolgozni. A miniszterelnök az Azerbajdzsánnal kötött stratégiai megállapodást is megemlítette, bár az egyelőre még kérdéses, hogy az azeri gáz hogyan jut el hazánkba. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is azeri lehetőségekről beszélt.

Függetlenedni a befolyástól

Magyarország – és egyben az egész régió – egyik célja, hogy amennyire csak lehet, függetlenítse magát az orosz gáztól, az orosz befolyástól. A másik cél az, hogy Közép-Európába, így hozzánk is, ne csak Ukrajnán keresztül érkezzen az orosz gáz. Utóbbi problémát oldotta volna meg a Déli Áramlat, míg az orosz befolyást a Nabuccóval lehetett volna csökkenteni, hiszen azon keresztül közel-keleti és közép-ázsiai országokból érkezett volna a gáz.

Ukrajna miatt is kell alternatíva

Szomszédunkban évek óta, folyamatosan kiújul az orosz-ukrán gázvita. Kijev a Gazprom által szabott árat vitatja, míg Moszkva a tranzitvezetékek megcsapolásával vádolja az ukránokat. 2009 elején odáig fajult ez a konfliktus, hogy szinte teljesen megszűnt a gázszállítás, veszélyeztetve ezzel a régió gázellátását. 2014 szeptemberében a Gazprom azt közölte, hogy Ukrajna több mint 5 milliárd euróval tartozik nekik.

Az ukrán válság is bonyolítja a gázellátást Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Olaszország már várja az azeri gázt

Ami nem sikerült az oroszoknak a Déli Áramlattal, úgy tűnik, összejöhet az olaszoknak: az Adria-gázvezetéken (Trans Adriatic Pipeline, TAP) Görögországból Albánián és az Adriai-tengeren keresztül szállítanák az azeri földgázt Olaszországba.

Horvát tervek

Hogyan juthat még el Magyarországra a földgáz? Például LNG formájában, amely a folyékony földgáz: -161 Celsius-fokra hűtik, így a gáz térfogata hatszázad részére csökken. Ahhoz, hogy folyékony gázt tudjunk fogadni, LNG-terminálra van szükség. Horvátországban 2019-re fejeződhet be egy ilyen beruházás: a krki terminál évi 6 milliárd köbméteres kapacitással bírna – ez a teljes európai LNG-import közel tizede. A Jutarnji List című horvát lap nyári híre szerint az építési munkálatok 2-4 évig tartanának és a terminál mellett egy tartalék gázvezetéket is építenének Szlovénia felé, valamint a krki Omisalj és Slavonski Brod közé, ahonnan már Magyarország felé van kellő vezeték kapacitás. Egyelőre azonban ezek még szintén csak tervek.

Az oroszok nem adnák fel az Adriát

Moszkva természetesen fenntartaná gázmonopóliumát a térségben, így ha lesz rá lehetősége, meg fogja torpedózni a krki beruházást. Ezt az oroszok az INA megvásárlásával is meg tudnák oldani, hiszen a Mol résztulajdonában lévő horvát olajcég is érdekelt az LNG-projektben.

Mindenesetre, ha nőne a földgáz ára Európában – amelyre a Déli Áramlat lefújásával azért van esély –, az USA-nak már megérné áthajóztatni olcsó palagázát az Atlanti-óceánon.