140 millió euró többletbevételt jelentene a vasárnapi nyitva tartás

Vágólapra másolva!
Bécsben újra kinyitnának a boltok.
Vágólapra másolva!

"A tagjaink egyértelműen letették a voksukat a nagyobb vállalkozói szabadság és az önrendelkezés mellett" - ezekkel a szavakkal ismertette Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke a szervezet felmérésének az eredményét, ami évtizedek óta a legnagyobb volt a kamara történetében. Az elmúlt hetekben összesen 100 ezer bécsi céget hívtak meg, hogy vegyenek részt a közvélemény-kutatásban, amelynek keretében a vasárnapi nyitva tartásról, a kerthelyiségek nyitva tartásáról és a szociális járulék csökkentéséről kérdezték meg tagjaikat, derül ki Bécs képviseleti irodájának közleményéből.

Nyitva tartást akarnak

A több mint 14 ezer válaszadó 72,6 százaléka egyértelműen a vasárnapi nyitvatartás mellett tette le a voksát a belvárosban létrehozandó turisztikai zónában, 80,9 százalékuk pedig azt szeretné, hogy a kerthelyiségek egész évben nyitva tarthassanak, ne csak március eleje és november vége között. A tagok 60,1 százaléka a szociális hozzájárulás csökkentésének is örülne.

Fellángol a vita

A Gazdasági Kamara azért döntött a felmérés mellett, mert Bécsben időről-időre fellángol a vita a vasárnapi nyitvatartásról, amelyet a kereskedelmi dolgozók szakszervezete a közelmúltban ismét elutasított. Tudni szerették volna viszont, hogy miként vélekednek a tagjaik a kérdésről. Ruck szerint körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának a bécsi üzletek.