A Várban oktatják majd Matolcsy unortodoxiáját

Lónyai-Hatvany villa Ybl
Villa Budapest
Vágólapra másolva!
11,2 millió euróért vásárolt oktatási épületet az MNB alapítványa, amit még fel kell újítani.
Vágólapra másolva!

Oktatási és rendezvény központot, valamint angol nyelvű doktori iskolát alakít ki a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Várnegyedben. Ehhez szükséges építési illetve felújítási munkák befejezését követően tehát itt nyilhat lehetőség a jegybank oktatási programjának megvalósítására.

Az oktatási és rendezvény központ közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos rendezvényeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont ad majd - írja az MNB közleményében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Lónyay-villa lesz a helyszín

Az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet az Alapítvány. A központnak helyet adó ingatlant a PADA a Budapanoráma Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaságtól vásárolta meg, nettó 11,2 millió euró (3,85 milliárd forint) vételáron.

Az ingatlan most leginkább Budapest Villa néven ismert és a Portfolio cikke szerint a kilencvenes évek közepén a Budapanoráma Kft. tulajdonosa, Bognár Botond vásárolta meg és kezdte el újjáépíteni. A beruházással kapcsolatban Bodnár Botond a lapnak azt nyilatkozta, hogy a 2012-es szerkezetkész állapotig 2,5 milliárd forintot költött az ingatlanra. Az épületet eredetileg is rendezvény vagy szórakoztatóközpontnak tervezték.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Már belebukott ebbe az épületbe egy miniszterelnök

Kérdem gróf Lónyai Menyhért kormányelnök urat, nem épített-e házat, nem vett-e uradalmat akkor, amikor az ország deificitben van?

- kérdezte Kossuth titkára az egykori pénzügyminiszter gróf Lónyai Menyhértet, aki a drága építkezése körül kialakult bortány miatt kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki székéről 1872-ben. Majd 1884-ben csupán 62 évesen meg is halt számolt be a Mesélő Házak blog.

Nem ez lesz az egyedüli épülete

A régi városháza műemléképülete, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától, szintén az Alapítvány tulajdonába került. Ebben az épületben a PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől.