Ismét szállítanak gázt az oroszok Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Hat hónap után újraindította a gázszállítást Ukrajna felé a Gazprom. Korábban Ukrajna ártárgyalások miatt próbálta elodázni a szállítási szerződés megkötését, de kimerülőben voltak a tárózói.
Vágólapra másolva!

Újraindította a gázszállítást Ukrajnába az orosz energetikai óriásvállalat, a Gazprom. A hírt délelőtt jelentette be az orosz cég elnöke, később a hírt az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó is megerősítette. Az ukránok közlése szerint naponta 43,5 millió köbméter érkezik majd Ukrajnába, a szerződést összesen 1 milliárd köbméternyi földgázról kötötték, amiért az ukrán fél 378 millió dollárt fizet.

A Gazprom 6 hónap szünet után indítja újra a gázszállítást, mivel idén júniusban a két ország nem tudott megállapodni az energiahordozó árában. A Gazprom emellett jelezte, hogy a földgáz árát előre kérik majd. Emiatt az ukrán fél igyekezett elodázni a vásárlást és tárgyalásokat folytatni az oroszokkal, azonban a fűtési szezonban az ukrán gáztartalékok hamar kimerültek: októberben december hatodikán

Ukrajna próbálta a lehető legtovább elodázni a gázvásárlást, de a hideg idő beköszöntével gyorsabb ütemben kezdett csökkeni gáztartaléka. Októberben még 16 milliárd köbméter tartaléka volt Ukrajnának, december elején viszont már csak 13,3. Az ukrán gázfogyasztás a fűtési szezonban naponta 200 millió köbmétert is kitehet.

Magyarország földgáz-ellátása szintén csak Ukrajnán keresztül oldható meg, többek között ezért is támogatta a magyar kormány a jelek szerint megbukott Déli Áramlat koncepcióját. Novemberben Balla János moszkvai magyar nagykövet arról beszélt, Magyarország gázellátása megoldott a jelenlegi fűtési szezonban: a Gazprom folyó szállításai mellett jelenleg 700 millió köbméter (szintén orosz eredetű) gáz van föld alatti tározókban.