Matolcsy György elégedett Magyarország gazdaságpolitikájával

Vágólapra másolva!
Az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett a Magyar Nemzeti Bank elsőrendű feladata 2015-ben az lesz, hogy kivédjen minden, a magyar pénzügyi rendszert érintő támadást - mondta a jegybank elnöke.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György sikeresnek nevezte a kormánnyal való együttműködést, és kiemelte: jövő évi tevékenységüket segíti a devizahiteles probléma megoldása, a devizahitelek forintosítása. Hangsúlyozta, hogy az MNB devizatartalékai kellően magasak (és azok is maradnak) ahhoz, hogy teljesíthessék a jegybanktörvényben rögzített követelményeket, és a kihívásoknak is megfeleljenek.

Az Unió a hibás

Az MNB elnöke szerint ugyanakkor 2015-ben az Európai Unió harmadik recessziós válsága nehezítő körülmény lehet Magyarország számára. Matolcsy György szerint

Hozzátette: 2011-ben Magyarországot költségvetési trendfordulót hajtott végre, az államadósság ráta csökkenő pályára állt, a hiány pedig tartósan 3 százalék alatt maradt, és foglalkoztatási fordulat következett be.

Matolcsy György elégedett hazánk gazdaságpolitikájával Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tavaly a növekedési fordulat is elindult, amelyet fogyasztási és beruházási fordulat is fémjelzett. Ezzel párhuzamosan 2013 tavaszától monetáris politikai fordulatot hajtott végre a jegybank. Az Európai Bizottság által meghirdetett Juncker-program jó, de elkésett, és kicsi, a 315 milliárd eurós keretet 600-700 milliárd euróra kellene emelni - mutatott rá a jegybank elnöke.

A jegybank a helyes úton jár

Matolcsy György kiemelte, hogy Magyarország azt is bebizonyította, hogy egyszerre lehet költségvetési, beruházási, fogyasztási, növekedési fordulatot végrehajtani, és hogy a kormány és a vele stratégiai együttműködésben álló MNB helyes úton jár.

A jegybank elnöke szerint az MNB helyes úton jár Forrás: MTI/Kovács Attila

Sikeresnek nevezte a devizahitelek forintosítását, és a devizahiteles probléma rendezését is, amelyben aktív szerepet vállalt a jegybank.

Nyereséges az MNB

Az MNB 2014-ben sikeresen integrálta a pénzügyi fogyasztóvédelmet a jegybankba - tette hozzá, és az eredmények között kiemelte, hogy nem lesz veszteséges a jegybanki gazdálkodás. Kifejtette: miközben a jegybank korábbi vezetése 2013-ra 203 milliárd forint veszteséget tervezett, végül az MNB 23,6 milliárd forint nyereséget ért el. E nélkül nem engedték volna ki Magyarországot az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól - mondta az elnök, hozzátéve, hogy az MNB nyereséges működése a lehető legjobb támasza a gazdaságpolitikának.