Putyin kijátszaná egymás ellen az európaiakat?

HORIZONTAL SQUARE FORMAT 2528469 Australia. 11/16/2014 November 15, 2014. Russian President Vladimir Putin speaks to reporters at a press conference on the outcome of participation in the G20 Summit in Brisbane. Michael Klimentyev/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Berlin továbbra is szeretné, ha megépülne a Déli Áramlat. Az Európai Bizottság elnöke szerint Putyin csak taktikázik, de nem szabad engedni a zsarolásnak. Több érintett uniós tagállam energiaügyekben illetékes minisztere december 9-én, kedden tart közös egyeztetést a gázvezetékről Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Déli Áramlat gázvezeték leállításának bejelentése csak taktikázás lehet Oroszország részéről, próbálkozás arra, hogy meghátrálásra kényszerítse Brüsszelt, véli a lengyel Rzeczpospolita napilap. Oroszország azt állítja ugyan, hogy véglegesen döntött a Déli Áramlat leállításáról, de hivatalosan csak az Eni konszern tulajdonában lévő Saipem olasz céget értesítette, emlékeztet a lap. A Saipem a csővezetékek Fekete-tenger alatti szakaszának megépítésére szerződött, de még el sem kezdte munkáját.

Kijátszaná egymás ellen

Oroszország az építkezés leállításának bejelentésével a december 10-ei brüsszeli tárgyalások előtt megpróbálta kijátszani egymás ellen a projektben részes államokat, írja a Rzeczpospolita. Több érintett uniós tagállam energiaügyekben illetékes minisztere december 10-én, kedden tart közös egyeztetést a gázvezetékről Brüsszelben. A brüsszeli tárgyalásokat még Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Déli Áramlat leállítására vonatkozó bejelentése előtt határozták el.

Putyin ki akarja játszani egymás ellen az unió tagállamait? Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Telefonon beszéltek

December 7-én vasáűrnap Orbán Viktor magyar kormányfő arról próbálta meggyőzni Putyint, hogy ne mondjon le az Ukrajnát elkerülő gázvezeték megépítéséről. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében pedig kétségét fejezte ki, hogy Oroszország lemondana a Déli Áramlatról. Szerinte Moszkva egyszerűen zsarolja Bulgáriát, de Szófiának nem kellene engednie a zsarolásnak.

A németek akarják

Sigmar Gabriel német alkancellár bízik benne, hogy a Déli Áramlat tervét újra lehet éleszteni, ha már enyhült az orosz-ukrán feszültség. "Sajnálatos, hogy a beruházást az orosz elnök álláspontja szerint nem folytatják. Én hiszem, hogy fontos projekt lett volna, különösen Európa déli része számára. Remélem, hogy visszatérhetünk az egyeztetésekhez, de ez az orosz kormány döntése. Európa egésze számára is jó lenne, ha nem lenne teljesen halott a beruházás" - mondta az alkancellár Brüsszelben.