Tízezrek bankszámláját zárolhatják

ATM, ingyenes készpénzfelvétel, nemzeti bank, bank adó, Egy ügyfél bankkártáyát tesz be egy pénzkiadó automatába (ATM) az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
Vágólapra másolva!
Több tízezer vállalkozásnak, alapítványnak kell nyilatkoznia december 31-ig a tényleges tulajdonosairól, különben zárolják a számláját. A pénzmosás elleni törvényt tavaly nyáron módosították. Az ügyfeleknek 1,5 év állt rendelkezésre az adatok egyeztetésére.
Vágólapra másolva!

2015. január 1-je után is szeretne számlájáról készpénzt felvenni, átutalást indítani? – teszi fel a kérdést ügyfeleinek az OTP. Ha még nem tett eleget törvényi kötelezettségének, sürgősen tegyen tényleges tulajdonosi nyilatkozatot! Amennyiben a bank által értesített cégek december 31-ig elmulasztják megtenni nyilatkozatukat, január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni. Ez azt is jelentheti, hogy az érintet cég januárban nem tud majd például bért utalni – közölte az OTP.

Másfél év volt

A tényleges tulajdonosi nyilatkozat megtételének fontosságára a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetségis közös közleményében hívta fel az érintettek figyelmét.

A nyilatkozatban a következő adatokat kell megadni:

- tényleges tulajdonos(ok) neve (mindenképp természetes személyt szükséges megadni),
- születési neve,
- lakcíme,
- állampolgársága

Tízezrek még nem nyilatkoztak

A jogszabály értelmében azon vállalkozások és egyéb szervezetek (pl. alapítványok, egyesületek) képviselői, akik ezt eddig nem tették meg, 2014 végéig kötelesek a tényleges tulajdonosra vonatkozó írásbeli nyilatkozatot kitölteni és eljuttatni a számlavezető pénzintézetükhöz.

Azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, amelyeknek több pénzintézetnél is van bankszámlájuk, minden számlavezető pénzintézetnél külön nyilatkozatot kell tenni – mondta Csonka Tibor, az OTP Business vezetője. A bank az elmúlt hónapokban levélben, az interneten és telefonon is felhívta a vállalkozói ügyfelek figyelmét a határidőre. Az OTP szerint még így is több tízezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek nem nyilatkoztak a cég tényleges tulajdonosáról.

Tényleges tulajdonosi nyilatkozatot kell tenni december 31-ig a cégvezetőknek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy tényleges tulajdonos az a természetes személy, aki jogi személyben, vagy egyéb szervezetben közvetlenül, vagy közvetve a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább 25 százalékával rendelkezik, vagy meghatározó befolyással rendelkezik, vagy, akinek az érdekében az ügyfél az ügyleti megbízást adta.

Csonka Tibor szerint fontos tudni, hogy csak annak a cégnek kell nyilatkoznia, amely erről értesítést kapott számlavezető bankjától. A nyilatkozatot megtehetik személyesen a bankfiókban, vagy – ha a számlavezető bank ezt jelzi – postai úton.

Január 1-jén meglepődhet

Amennyiben a vállalkozástól nem érkezik meg a nyilatkozat, akkor a bankok 2014. december 31-ét követően az ügyleti megbízások teljesítését kötelesek megtagadni, így a vállalkozás a nyilatkozattételig lényegében fizetésképtelenné válhat. Ebben az ügyben a pénzintézeteknek nincs mérlegelési lehetősége.

Van olyan pénzintézet, akinél interneten is lehet nyilatkozni Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Amennyiben az ügyfél december 31-ig megteszi a kért nyilatkozatot, a pénzintézet a megbízásokat zavartalanul teljesíti. A határidő nem jogvesztő: az ügyfelek folyamatosan nyilatkozhatnak december 31-e után is, mely automatikusan feloldja a zárolást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

70 ezer feledékeny tulajdonos lehet

Egyes becslések szerint az érintett vállalkozások harmada még nem nyilatkozott – mások szerint országosan tíz százalék az arány – írja a Világgazdaság. Az cégeknek, alapítványoknak már csak 3 hetük maradt nyilatkozni. A lap szerint több mint 70 ezer vállalkozásnak, alapítványnak zárolhatják a számláját elsejétől nyilatkozat hiányában. A tényleges tulajdonosi nyilatkozat több hitelintézetnél elektronikusan is kitölthető. A hazai lakossági ügyfeleknek a törvényi módosítás miatt nem kell ismételten tényleges tulajdonosi nyilatkozatot tenniük, ez a kötelezettség rájuk nem vonatkozik.