A német használt autók a legnépszerűbbek

használtautó-import, újautó-eladás, alakulás
A használtautó-import és au újautó-eladás alakulása
Vágólapra másolva!
Egyre inkább a használtautó-import jelenti a hazai autópark utánpótlását. Továbbra is jellemzően német márkájú, idősebb, középkategóriájú autókat hoznak be az országba.
Vágólapra másolva!

Közel 100 ezer használt autót hozhatnak be az idén. A legnépszerűbbek a német középkategóriájú modellek - írja közleményében a Használtautó.hu. A 6 legnépszerűbb márka a Volkswagen, a Ford, a BMW, az Opel, az Audi és a Mercedes. Az idei év legnagyobb nyertese a Ford lehet ebben a kategóriában, amely a régi Focus-ok és Mondeók megugró eladásaival feljött a második helyre a tavalyi negyedikről. A behozott járművek átlagéletkora 10 év körül van.

40 százalékos növekedés

„A belföldi autópark utánpótlását az új autók eladása és a használtautó-import biztosítja, közülük az utóbbinak rohamosan növekszik a részaránya" – mondja Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. "Míg a használt import négy éve az utánpótlásnak csupán mintegy 30 százalékát biztosította, 2012-ben már éppen elérte az újautó-eladások szintjét, idén pedig már várhatóan közel 60 százalékban járul hozzá a személyautó-állomány bővüléséhez. Valójában ez az arány akár a kétharmadot is elérheti már, mivel az eladott új autók egy része re-export révén gyorsan kikerül a hazai autóparkból.”

Az idei év végére a hazánkba behozott import személyautók száma megközelítheti a 100 ezret, ami körülbelül 40 százalékkal több a tavalyi 71 ezernél. 2013-ban 32 százalékos volt a bővülés.

A használtautó-import és au újautó-eladás alakulása Forrás: Használtautó.hu

Lassulás jöhet

„Bár az import kedvezőtlen korösszetételét látva a közelmúltban többször is felmerült a behozatal szabályozásának szigorítása, erre uniós tagságunk nem ad lehetőséget, hiszen az áruk szabad mozgásának elvéből fakadóan Magyarország nem támaszthat adminisztratív vagy műszaki akadályokat egy másik uniós országban közlekedésre alkalmasnak minősített idősebb járművel szemben. Így jövőre várhatóan jóval 100 ezer fölé kerül majd a behozott személyautók száma. A növekedés üteme azonban jó eséllyel lassulni fog. Erre utal az a tény is, hogy míg az év első hónapjaiban még rendre 50 százalék körüli volt a növekedés üteme az egy évvel korábbi azonos időszakokhoz képest, az év második felében már csupán 25-30 százalék körüli értékek voltak jellemzők” – mondja Fodor László.

A német márkák a legnépszerűbbek Forrás: Használtauto.hu