Véglegesítették a költségvetés főszámait

Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament kedden a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító indítványt, véglegesítve ezzel a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét.
Vágólapra másolva!

A képviselők 116 igen, 40 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett fogadták el a költségvetési bizottság által benyújtott összegző módosító javaslatot. A büdzsé zárószavazása - miután a Költségvetési Tanács véleményezte a módosításokkal egybeszerkesztett egységes költségvetési törvényjavaslatot - a jövő héten várható.

Az Országgyűlés a 2015-ös költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404 millió forintban állapította meg. A bevételi főösszeg 67,7 milliárd forinttal, a kiadási főösszeg 67,9 milliárd forinttal, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal lett kisebb az eredetileg javasoltnál.

Megfelezett Országvédelmi Alap

Az összegző módosító javaslat elfogadásával megfelezték az Országvédelmi Alap előirányzatát, amely így 60 milliárdról 30 milliárd forintra csökkent, az indoklás szerint azonban ez az összeg "még mindig elégséges a költségvetést érintő potenciális kockázatok kezelésére".

A bevételek változásának egy része a már elfogadott adótörvényekből fakad. Így a pénzügyi tranzakciós illetékből 56 milliárd forinttal kevesebbre, 206,2 milliárd forintra számítanak jövőre. Átvezették a távközlési adóból várható bevétel - 12,8 milliárddal 56,4 milliárd forintra - csökkenését, valamint a reklámadó-befizetések - 600 millió forinttal 6,6 milliárd forintra - emelkedését is.

Egészségügyi hozzájárulásból 36 milliárd forinttal kevesebb - 161,8 milliárd forintnyi - bevétellel számolnak, ám az Egészségbiztosítási Alap bevételei között új előirányzatként jelenik meg a dohányipari vállalkozások jövő évi egészségügyi hozzájárulása, amelyből 11,5 milliárd forintot várnak.

20 milliárddal kevesebb az útdíjból

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemeléséből 6,4 milliárd forint többletforrást terveznek, ami lehetővé teszi a támogatás csökkentését a kormányhivataloknál és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A szabályozás várható módosulása miatt 20 milliárd forinttal kevesebb - 149 milliárd forint - folyik be az úthasználati díjból.

Az árfolyamgát rendszerében a rögzített árfolyam feletti törlesztési kötelezettség kamatrészének felét az állam, másik felét a bankok vállalják át úgy, hogy a bankok hitelintézeti járadék címén az őket terhelő 50 százalékot befizetik a költségvetésbe. Így az árfolyamgát évközi megszűnése a hitelintézeti járadék jövő évi összegét csökkenteni fogja, 9,6 milliárddal 15,4 milliárd forintra. A személyi jövedelemadóból (szja) az eredetileg vártnál 5 milliárd forinttal több folyik be.

20 milliárdddal több az Eximbanknak

Az MVM Magyar Villamos Művek jövő évi tőkeemelésére az eredetileg tervezett 50 milliárddal szemben csak 18 milliárd forintot szánnak az idei többletforrások, valamint a kockázatok és a tervezett beruházások finanszírozási szükségletének pontosabb előrejelzése alapján. Az Eximbank pedig a 2014-s költségvetés módosításával már az idén 20 milliárdos tőkeemeléshez jut, ezért a 2015-ös büdzséből ezt a tételt kihúzták.

Több ágazat és terület többletforráshoz jut a módosító csomag alapján. Erre több esetben azért volt szükség - mint az az indoklásban olvasható -, mert korábban úgy látszott, sikerül az adott programot, projektet uniós forrásból finanszírozni, de az operatív programokkal kapcsolatos egyeztetések során kiderült, hogy ez nem kivitelezhető.

Több jut segélyekre

Az elfogadott összegző módosító javaslat biztosítja, hogy az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok 2015-re jutó uniós támogatásából a más - elsősorban EU-s - forrásból nem finanszírozható támogatás pénzügyi alapjai rendelkezésre álljanak. A segélyezési rendszer átalakításáról meghozott döntések a költségvetési törvényjavaslatban szereplő előirányzatokhoz képest 12,9 milliárd forint többletforrást kapnak.

Több jut sportra is

Számos egyéb változtatás is szerepel a módosító csomagban. Így például a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítására 2,7 milliárd forintot biztosítanak, a Millenáris területén megvalósítandó mélygarázsra és közösségi térre pedig 1,9 milliárdot. Többletforrást kap a 16 kiemelt sportág is.

A módosító csomagban számos nullszaldós átcsoportosítás is van a fejezetek között vagy azokon belül. Ezek egyebek mellett megteremtik a kirendelt védő és a jogi segítő óradíjemelésének fedezetét, továbbá plusz forrást kap a nemzetgazdasági tárca a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, valamint a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal megszűnésével kapcsolatos feladatok ellátására, és átcsoportosítással biztosítják az egészségfejlesztési irodák jövő évi működését is.

Több pénz az egyházaknak

Az összegző módosító javaslat emellett beépíti a költségvetésbe a Nemzeti Kommunikációs Hivatal előirányzatát, többletfedezet biztosít a német-magyar barátság évéhez kapcsolódó programsorozat lebonyolítására, kiegészíti az egyházak hitéleti támogatásának előirányzatait - hogy a bevett egyházak 2015-ben is "zavartalanul végezhessék hitéleti tevékenységüket" -, támogatja a kis létszámú csoportokban szervezhető hit- és erkölcstanoktatást, továbbá pénzt különít el iskolaépítésre Izsákon és Dunakeszin.