Összecsaptak a veteránok és a Z generáció

Business team with soccer ball. Sport Business Soccer Team Manager Leadership Occupation Football Group Of People Businessman People Business Person Teamwork Partnership Success Ball Men Female businessteam Businesswoman Male Togetherness Women high heel
A munkahelynek is érdeke, hogy munkavállalói minél több időt fordíthassanak az egészségükre
Vágólapra másolva!
Nehezen találják a hangot egymással a különböző korosztályba tartozó munkatársak a magyarországi munkahelyeken.
Vágólapra másolva!

A tanácsadással és fiatal vezetők fejlesztésével foglalkozó Coaching Team által elvégzett online felmérés előfeltevése az volt, hogy a korkülönbség befolyásolja a munkahelyi együttműködést.

A 30-as 40-es korosztállyal nincs gond

Öt nemzedék képviselőit vizsgálták: a veteránokat (vagyis az 1925-1944 között született generáció még dolgozó tagjait), a baby-boom generációt (1945-1964 között születettek), az X generációt (1965-1981 között születettek), az Y generációt (1982-1994 között születettek), valamint a Z generációt (1994 után születettek), amelynek tagjai most lépnek a munkaerőpiacra, de többségük még diák.

A válaszadók negyede azt mondta: kifejezetten nehézkesnek érzik a közös munkát valamelyik másik korosztályhoz tartozókkal. A legnagyobb arányban (37 százalék) a veteránok találták nehéznek az együttműködést, a legkisebb arányban pedig a legfiatalabbak, az Y és a Z generáció tagjai (9, és 7 százalék).

A generációk nem találják a közös hangot Forrás: istockphoto.com

A tisztelet fontos

A felmérés szerint a harmincas és negyvenes éveikben járókkal a legkönnyebb együtt dolgozni. Érdekesség, hogy a harminc éven aluliak sokkal nehezebben tudnak együttműködni egy ötven feletti kollégával, míg az idősebbek számára kisebb problémát jelent, hogy - legalábbis szerintük - jól szót értsenek a fiatalabb kollégákkal - írta Lerf Andrea kutatásvezető.

A kutatásból az is kiderült: az idősebbek számára a tisztelet sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a fiataloknál. A válaszadók lényegében kortól függetlenül mondták azt, hogy tisztelik a szaktudást, a munka - és élettapasztalatot, a teljesítményt, a kreativitást, valamint a karizmát, egyediséget. Az Y generációhoz tartozók körében ugyanakkor kétszer olyan fontos a pozíció, a státusz és az anyagi háttér a tisztelet kivívásához.

A felmérést 712 ember megkérdezésével végezték; a mintában 44 százalék volt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, vagyis magasabb az országos átlagnál. A Coaching Team immár három éve készít felméréseket az egyes korosztályok munkával kapcsolatos sajátosságairól.