Vágólapra másolva!
Az európai családi vállalkozások nagy része ugyan optimista, de sokan panaszkodtak a jövedelmezőség visszaesésére.
Vágólapra másolva!

Az európai családi vállalkozások 70 százaléka tekint pozitív várakozásokkal az elkövetkező fél évre - derül ki a KPMG és az European Family Business közös kutatásából. A megkérdezett cégek 54 százaléka növelte bevételeit az elmúlt fél évben, 48 százalékuk pedig bővítette dolgozói számát.

A legnagyobb kihívások

Ugyanakkor sokan panaszkodtak a jövedelmezőség visszaesésére, a tehetségekért folyó harcra és a munkaerőköltségekre. A vállalatok 47, 42 és 29 százaléka érzi égetőnek a felsorolt problémák egyikét. A válaszadók fele örülne egy munkaerőpiaci reformnak.

A családi vállalkozások több mint fele növelte forgalmát Forrás: Northfoto

Magyarországon

Magyarországon a legfőbb fejlődési lehetőséget az MNB Növekedési Hitelprogramja jelenti, a legnagyobb kihívást pedig az alulfinanszírozottság és a bizalomhiány - mondta Mádi-Szabó Zoltán, a magyarországi KPMG családi vállalkozásokért felelős csoportjának vezetője.

A kutatás

A KPMG és a EFB közös kutatása során 878 vállalatot kérdeztek meg Európa 18 országában (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország) szeptember 15. és október 20. között. A megkérdezett cégeket egyetlen halmazként kezelték, országokra lebontott kimutatások nem készültek, így a magyar cégek várakozásai nem derülnek ki belőle.