Kapkodva küzd az NGM az áfacsalók ellen

Vágólapra másolva!
Január végétől már él az elektronikus közútellenőrzés
Vágólapra másolva!

2015 január 1-én élesedik az elektronikus közúti ellenőrző rendszer (ekaer), január 30. után pedig már bírságolhat miatta a NAV. Azaz már csak alig három hét van az indulásig, és bő másfél hónap a bírságolásokig. December 10-én volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy egyeztetés, írja az Index, ott még arról volt szó, a NAV január 15-től már bírságolni is fog. Itt a nagy fuvarozó cégek azt mondták, esélytelen, hogy ennyi idő alatt fel tudjanak készülni a rendszer bevezetésére.

Az NGM a tiltakozás hatására tolta ki a végső határidőt két héttel, áll a tárca közleményében. Az Index úgy tudja, felsőbb kormányzati körökből sürgetik a rendszer indulását, a minisztériumban tisztában vannak vele, hogy a felkészüléshez idő kell.

Nem ismerik a szabályokat

Egy érintett azt nyilatkozta, egyelőre nem ismerik részletesen a szabályokat, úgyhogy az első időben biztosan fognak hibákat elkövetni. Csak a NAV-on múlik, hogy büntet-e majd ezekért. Egy másik érintett szerint a cégekre akár napi 40 óra adminisztrációt róhat a rendszer. Ráadásul rengeteg kiskapu maradt a szabályozásban.

Elektronikus közúti ellenőrző rendszer

Az ekaer célja, hogy az országban csak olyan áruszállítmány indulhasson útra, amiről a NAV is tud. A teherautóknak be kell majd jegyeztetniük magukat és szállítmányukat az adóhatóságnál, minden szállítmányhoz külön számot kapnak majd.