Durván eladósodtak az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Több mint 1000 milliárd forint az önkormányzati vállalatok adóssága, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére csak 781 milliárd jut – állapította meg Pintér Sándor belügyminiszter az önkormányzatok ellenőrzése után.
Vágólapra másolva!

Ugyan az előző ciklusban 2078 önkormányzat adósságát vállalta át az állam (ekkor ez összesen 1368 milliárd forint volt), az önkormányzatok ismét súlyosan eladósodtak. Pintér Sándor belügyminiszter az önkormányzatokat felmérő országos ellenőrzés tapasztalatait összefoglaló sajtótájékoztatón azt mondta: az önkormányzatok 2014 végére több mint 1000 milliárd forint tartozást halmoztak fel, a működtetésükre pedig csak 781 milliárt jut.

Pintér megállapította: „az önkormányzatok tévedtek”, amikor azt hitték, hogy az állami adósságátvállalás megállítja az eladósodást. Mint mondta, az önkormányzatok, akik nem tudták magukat eladósítani, a vállalataikra ruházták az adósságot: a teljes mértékben önkormányzati tulajdonú vállalatok országosan 620 milliárd forint, a 10-50 százalék közötti önkormányzati tulajdonú vállalatok pedig 382 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

Probléma a helyi korrupció

Pintér szerint az adósságok rendezése ezúttal az önkormányzatok felelőssége lesz: "meg kell vizsgálni, képesek-e az önkormányzati vállalatok kigazdálkodni ezt az összeget, hogy ne megint az államnak kelljen helytállnia, kisegítenie az önkormányzatokat" – mondta.

A belügyminiszter szerint az adósságok hátterében sok esetben a korrupció áll, mivel "az önkormányzati vezetők, a polgármesterek, a képviselők vannak leginkább kitéve a korrupció kísértésének", amiről az önkormányzati vezetőknek nagyon nehéz nemet mondaniuk, mivel nemcsak anyagiakról van szó, hanem barátságokról, együttélésről, arról a kapcsolatrendszerről, amelyben élnek, "de tudniuk kell, hogy mindig a nem a helyes válasz" - fogalmazott.

Korrupcióellenes rendezvényről jövet

Csütörtökön, a korrupcióellenes küzdelem világnapján Pintér Sándor is részt vett az Igazságügyi Palotában tartott tanácskozáson, a rendezvényen a belügyminiszter André Goodfrienddel, az amerikai nagykövetség ügyvivőjével is találkozott. A nap egyben a 2011-es, az Egyesült Államokkal kötött, az állami korrupció elleni fellépésről szóló egyezmény aláírásának évfordulója is volt.