Az orosz embargó is lassította a növekedést

Autógyárak időjárás tesztjei
Vágólapra másolva!
Az előző hónapok dinamikus növekedése után kis mértékben bővült az ipari termelés októberben. Ennek fő okai a bázisadatok, az orosz embargó és az Európai Unióban tapasztalható keresletcsökkenés.
Vágólapra másolva!

Októberben 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az egy évvel korábbi adatokhoz képest - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezzel megtört az elmúlt hónapok lendülete, amikor 10 százalék felett volt a bővülés. Havi alapon 0,4 százalékkal emelkedett a termelés.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint ezekből az adatokból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Lassult a növekedés

Az alágak mindegyikében lassult a növekedés. Az elmúlt hónapokban a statisztikákat főleg a legnagyobb szektor, az autóipar bővülése emelte, és itt a jövőben lassabb mértékű növekedés várható. A második legnagyobb ágazat, az áprilisban megugró elektronikai ipar stagnált októberben, akárcsak az élelmiszeripar.

Az autóipari beruházások a beszállítóktól érkezhetnek Forrás: Volkswagen

Török Zoltán szerint a nagy növekedés mindenhonnan eltűnt. Az alágak nagy része minimálisan bővült vagy stagnált, néhány helyen pedig enyhe visszaesés történt. A megtorpanás hátterében egyrészt az uniós élelmiszerek oroszországi embargója áll - ami nagy érvágás a magyar élelmiszeriparnak -, másrészt a kereslet visszaesése fő exportpiacunkon, az Európai Unióban.

Várható volt

A szakember szerint várható volt, hogy nem folytatódik az ipar gyors növekedése. A szektor felpörgése ugyanis tavaly év végén kezdődött meg. Az előtte való hónapok tehát alacsony bázisadatot szolgáltattak, az utána levők (kezdve az októberivel) pedig magasat. Török szerint sokkal inkább meglepő a felpörgés gyorsasága. A 3 százalék feletti GDP-növekedést még az NGM sem jósolta meg.

A 2015-ös kilátások

Jövőre folytatódhat a bővülés, igaz az eddigieknél kisebb mértékben. Továbbra is sok beruházás várható az autóiparban, de nem a nagy gyártóktól, hanem az őket kiszolgáló, betelepülő beszállítóktól. Ez sok új termelőkapacitást jelent, de a szakember szerint nem ez a legfontosabb tényező. Hanem sokkal inkább a hazai kereslet alakulása és a hazai vállalkozások versenyképessége. Ez a két faktor sokkal inkább mutatja a magyar gazdaság erejét, mint a külföldi beruházások.

A lakossági fogyasztás a közelmúltban szerény növekedésnek indult. A jövő év egyik legfontosabb kérdése, hogy folytatódik-e a pozitív trend. A magyar vállalkozásoknál estében pedig az a fő kérdés, hogy hogyan alakul a forint árfolyama. Ez ugyanis döntően befolyásolja majd a rivális importált termékek árait.