Viszik a gázolajat, mint a cukrot

autó benzinkút benzinkutas dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY tankol autó benzinkút Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY Beregszász, 2014. november 27
Az olcsó benzin a kiskereskedelmen is sokat lendített
Vágólapra másolva!
Az üzemanyag-fogyasztás versenyét a dízelesek nyerték.
Vágólapra másolva!

Üzemanyag-piaci élénkülést hozott Magyarországon a benzin és a dízel árának folyamatos esése – írja a Világgazdaság. A lap a Magyar Ásványolaj Szövetség adataira hivatkozva azt írta: az év első tizenegy hónapjában a benzineladások három, a gázolajeladások nyolc százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A benzinesek kivárnak

Wilde György, a szövetség főtitkára a két termék keresletének különbségét azzal magyarázta a Világgazdaságnak, hogy a többségében benzint használó személyautósok kivárnak. A lap közlése szerint a prémiumbenzin forgalma 18, a gázolajé 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakával összevetve.

Egy év alatt 24 százalékkal több
gázolajat tankoltunk Forrás: MTI/Balázs Attila

A forgalom erősödésében Wilde György szerint szerepe volt annak is, hogy a gazdasági növekedés miatt az eddiginél több személy- és áruszállítás zajlik, jellemzően gázolajos motorú járművekkel. De a személyautópark is erőteljesen tolódik el a dízelesek irányába, részben a céges flották miatt is.

Drucker György, az energiapiacra szakosodott Ex Libris Consulting ügyvezetője szerint a reálbérek emelkedése is ösztönözheti a lakossági üzemanyag-vásárlásokat.