Kevesebb a szabálytalanság a karácsonyi vásárokon

Christmas tree karácsony karácsonyfa
A couple carries a Christmas tree in a forest in Salzgitter, Germany, 14 December 2014. Hundreds of spruce and fir trees were cut down in the Salder forest district for the Lower Saxony Forestry Commission's largest Christmas tree action. Photo: PETER STEFFEN/dpa
Vágólapra másolva!
A tavalyinál kevesebb szabálytalansággal talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyi szezonban.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelmisek az ellenőrzések 38 százalékánál bukkantak szabálysértésre a karácsonyi vásárokon. Tavaly még 42 százalék volt az arány - mondta el Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Karácsonyig tart

Az ellenőrzések november utolsó hetében indultak, és egészen karácsonyig tartanak majd. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a webáruházak elleni panaszokat fogják vizsgálni. Szilveszter előtt pedig a pirotechnikai eszközöket ellenőrzik.

A fenyőárusokat is ellenőrzik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen

Figyelmeztetés a kisebb boltoknak

Az eddigi 628 alkalomból 241 esetben találtak hiányosságokat az ellenőrök - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóség szóvivője. Az ellenőrzések főleg a nagy áruházak élelmiszerüzleteiben zajlottak, de több játkboltot, elektronikai üzletet, fenyőfaárust, és piacot is megvizsgáltak. A nagyobb boltokban jellemzően bírság járt a szabálytalanságokért, a kisebbek általában megúszták egy figyelmeztetéssel.

Nem írják ki az árakat

A leggyakoribb hiányosság az egységárak feltűntetésének hiánya volt, de az is gyakran megesett, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesítette. A feltárt többletfizetések összértéke 15 ezer forint volt, egy-egy esetre 200 forint jutott. A fenyőárusok egytizedénél találtak szabálytalaságokat. Itt is az árfeltüntetés elmaradása volt a leggyakoribb ok, de a hiteles mérőszköz is gyakran hiányzott.

Óvatosan a fényfüzérekkel

Összesen 32 fényfüzért küldtek el a hatóság laboratóriumába, ezekből 26-ot vizsgáltak meg szerdáig és 22 nem felelt meg az előírásoknak. A rossz minőségű fényfüzéreket a piacokon és a távol-keleti áruházakban hozzák forgalomba - mondta Fülöp Zsuzsanna.