Most tényleg majmolja Európa Magyarországot

vásárlás
Shopping Cart between two goods shelves in the supermarket.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban is bevezethetik az itthon már év eleje óta élő szabályozást, miszerint a kártyás vásárlásoknál felszámolt bankközi jutalék nem lehet nagyobb a vásárlás 0,2 százalékánál betéti és 0,3 százalékánál hitelkártya esetén. A boltosok biztosan kevesebbet fizetnek majd, de nem mindenki szerint lesz olcsóbb az ott kapható áru ettől.
Vágólapra másolva!

Amikor kártyával fizetünk a boltban, a kereskedő egy meghatározott jutalékot fizet a boltjában lévő terminált üzemeltető banknak. Ez a díj már tartalmazza a kártyatársaság számára fizetett díjat és a kártyakibocsátó bank, tehát a vásárló bankja számára fizetett összeget is. Ez utóbbi mértéke Magyarországon már az év eleje óta a folyószámla fedezetére kiadott betéti kártya esetén maximum 0,2 százalék, míg a hitelkártyák esetén maximum 0,3 százalék.

A kártyás vásárlás elszámolásának menete Forrás: MNB

Csökkenhet a kenyér ára is

Jelenleg minden országban más és más bankközi díjakat használnak. Margrethe Vestager uniós versenypolitikai biztos szerint a díj csökkentésével végső soron a fogyasztóknak kedveznek. Ehhez azonban a boltoknak a díjakkal együtt az áraikat is csökkenteniük kell, amit nem biztos, hogy megtesznek majd – állítja a Visa közleménye. Szerintük a boltosok inkább benyelik ezt az összeget, és ha a bankok kevesebb pénzt kapnak, kevesebbet is költenek majd a fejlesztésre az éves szinten 10 milliárd eurós bevételkiesés miatt.

A kereskedőknél is maradhat a pénz Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Európában még várni kell

Itthon már év eleje óta így fizethetünk, de más uniós országok lakóinak várniuk kell. A parlament ugyan elfogadta a szabályozást, de elsőként a külföldi fizetésekre alkalmazzák csak. Majd egy ötéves türelmi időszak után a hazai sokkal nagyobb forgalmú vásárlásokra is bevezetik.

Ki másolt kit?

Az igaz, hogy mi átmeneti időszak nélkül már az év elején bevezettük az új szabályozást, de az itthon benyújtott törvényjavaslat előtt már volt egy európai szándéknyilatkozat a díjak fentiek szerinti csökkentéséről.