Luxus lesz a kávé és a csoki

Nestlé NESCAFÉ
Kávé
Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a kávé és a kakaó ára is jelentősen emelkedik majd a következő évtizedekben. Kávét 50 év múlva csak a legtehetősebbek ihatnak, a kakaó árzuhanását 2020 tájára prognosztizálják.
Vágólapra másolva!

Hama egy kis falu, 500 kilométerre Addisz-Abebától, Etiópia fővárosától. Itt termesztik a Yirgacheffe Arabica nevű kávét, amely a világ egyik legértékesebb kávébabja. Magyarországon 1000 grammját 9800 forintért árulják.

A farmerek válságba kerültek

De hiába a magas minőség, a helyi farmerek belekerültek a csökkenő termesztés és növekvő adósság ördögi körébe. Sokaknak elfogyott a pénze, lemondtak az ültetvényeikről, vagy a következő évi termésre hitel vettek fel, ezért adósságcsapdába kerültek.

A Nestlé szerint a következő 50 évben meredeken emelkedik a kávé ára. Tíz év múlva akár 45 százalékkal is drágulhat a kávébab. Az okok között a Föld lakosságának folyamatos emelkedése, a felpörgő élelmiszer-fogyasztás és a kávéültetvények kipusztulása állhat.

A kávétermesztők hitelválságba kerültek Forrás: Nestlé

A Nescafé segítséget ajánlott a farmereknek, hogy megmenthessék ültetvényeiket. A termesztőknek olyan megoldásokat kínálnak, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhetik a kávéjukat.

A Nestlé világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja a farmereket 2020-ig, ebből 38 milliót már szét is osztottak.

2020-ban újabb árzuhanás jöhet

A kakaó ára egy év alatt 40 százalékkal ugrott meg. Az ebolajárvány terjedése is kihat a kakaó árára. A világ kakaótermésének 60 százalékát Elefántcsontpart és Ghána adja. Elemzők szerint a kakaó ára a következő néhány évben tovább emelkedhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet.

A legdrágább kávéfajta sodorta bajba a farmereket Forrás: Nestlé

A magas árak miatt új kakaóültetvényeket telepítenek a gazdák, ezért 2020 körül újabb árzuhanás várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően.

A világ kakaótermésének 70 százaléka Afrikából és Indonéziából származik. A világ kakaótermésének 90 százalékát kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól.

Öregszenek a kakaófák is, és a gazdák is

2014 nyarán a kakaóbab ára három éve nem látott magasságba emelkedett. Tonnánként 3133 dollárt adtak a kakaóért. Még a kakaóbabnál is jobban, több mint 70 százalékkal drágult a kakaóbabból kinyert kakaóvaj, ami a csokoládé fő alkotóelemének számít.

Hiánycikk lesz? Forrás: Thinkstock

Kiöregednek a fák

A világ édesipari vállalatai egyre jobban aggódnak a kakaókínálat hosszú távú fenntarthatósága miatt. Elméletük szerint a kakaófák kiöregszenek, miközben a termelés döntően azoktól a nyugat-afrikai kis gazdaságoktól függ, amelyek alig képesek beruházni, pedig a világ kakaókínálatának 90 százaléka ezektől a kistermelőktől származik.

Egyúttal Afrika nyugati részén a kakaófarmerek átlagéletkora több mint 50 év, a fiatalabb generáció viszont egyre jobban vonakodik attól, hogy a paraszti életformát válassza.