Nem tudnak fizetni a beszállítóknak a kórházak

Vágólapra másolva!
Katasztrofálisan romlott ősszel a fizetési hajlandóság, amióta kiderült, hogy jövőre 60 milliárdos konszolidációt terveznek a költségvetésbe, a kórházak gyakorlatilag leálltak a beszállítók kifizetésével - mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Van olyan orvostechnikai beszállító, amelyiknek egy hónap alatt megduplázódott a kintlévősége. Másnak a 40 milliós követeléséből 23 ezer forintot fizettek ki. Bár korábban is jellemző volt a fizetési készség romlása, ilyen mértékűre azonban eddig nem volt példa - mondta Rásky László a Napi.hu hírportálnak. A jelenlegi követelések 60 százaléka lejárt, a beszállítók zömét a közelgő járulékfizetés egyre nehezebb helyzetbe hozza, a kórházigazgatók pedig érdemben nem is foglalkoznak a kérdéssel - tette hozzá az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A 2015 áprilisára ígért, a költségvetési intézmények tartozásaira elkülönített 60 milliárd forintról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy biztosan nem lesz elég az állami intézmények jövő tavaszra egyes becslések szerint akár 150 milliárdra duzzadó tartozásaira - hangsúlyozta Rásky László a portálnak.

A teljes cikket itt olvashatja.