A közszféra bérkompenzációs keretéből kártalanítják a Széchenyi Bank gazdag ügyfeleit

Széchenyi Bank
Budapest, 2014. november 7. Feliratok a Széchenyi István Hitelszövetkezet budapesti fiókján a VII. kerületi Madách Imre úton 2014. november 7-én. Súlyos tőkehiány alakult ki a hitelszövetkezetnél, ezért a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül az intézményt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig visszavonta működési engedélyét november 6-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az idei költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetéből csoportosítja át azt a 6 milliárd forintot a kormány, amelyből létrehozza a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai című fejezetben a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. betéteseinek kártalanítására szolgáló kárenyhítési keretet.
Vágólapra másolva!

Az összeget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetből, a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációja terhére csoportosítják át. A kormány indoklása szerint ezen az előirányzaton ennyi megtakarítás várható.

30 millió felett

A 6 milliárdos keretből a Széchenyi Bank betéteseit kártalanítják, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által kifizetett kártalanítási összegen, 30 millió forinton felül, úgy, hogy a fennálló követeléseket - a bankban fennálló állami tulajdonrész mértékével arányosan, azaz 49 százalékig - kifizetik. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kárenyhítési alapot állítanak fel a Széchenyi Bank betéteseinek.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Csaknem 14 milliárd

Az OBA egy héttel ezelőtti közleménye szerint Széchenyi Bank betéteseinek 13,957 milliárd forintnyi kártalanítást fizet az alap. A banknál a kártalanítás 1338 ügyfelet érint, közülük 1033 magánszemély.

A Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét december 5-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.