Az ötforintost is kivezetheti a jegybank

pénz, bankjegy, 500 forintos
A megújult 500 forintos. A Magyar Nemzeti Bank 2009. április 15-től az év végén bevonásra kerülő 200 forintos bankjegy kivételével valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki fokozatosan. 2008 őszén már megismert korszerűbb 10 ezer forintost követően most további öt címlet, az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20000 forintos bankjegy új változatai kerülnek forgalomba. A bankjegyekre olyan korszerű, biztonsági elemek (apró sárga körök) kerülnek, amelyek fokozott védelmet nyújtanak. Az 1000 forintosra ezen túlmenően új, ezüstszínű, hologram hatású fémcsík is került.
Vágólapra másolva!
Nem tervez változtatást a forint címletekben a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank ezzel cáfolta azokat a híreket, miszerint az ötforintost kivonnák a forgalomból a papír 500-ast pedig fémpénz váltaná fel. 
Vágólapra másolva!

A jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelően betöltik szerepüket, így középtávon nem indokolt a beavatkozás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank egyelőre nem tervezi a jelenlegi forint címletstruktúra megváltoztatását, "2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál".

Egyelőre marad a papír 500-as, fémpénzben nem várható ez a címlet Forrás: MTI/Balaton József

Az MNB azután közölte ezt, hogy a Napi Gazdaság kedden azt írta: az MNB-nél fölmerült, hogy három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl. Az ötforintos megszüntetése melletti fő érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy "pénzérmésítése" mellett pedig az szólna, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az előállítása, mint egy pénzérméé - írta a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette: 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban. A következő években további papírcímleteket cserélnek le biztonságosabb sorozatra.

Az új tízezressel már néhány hete lehet találkozni a készpénzforgalomban Forrás: Origo