Vágólapra másolva!
Az emelkedő olajárak és a kínai gazdasági segítség miatt stabilizálódhat a rubel az Equilor elemzői szerint. Rossz hír viszont, hogy romlott Oroszország hitelképessége.
Vágólapra másolva!

Az orosz deviza december 16-án érte el a mélypontot, ekkor egy dollár 57,26 rubelt ért a devizapiacokon. Azóta enyhe emelkedés figyelhető meg, jelenleg úgy tűnik, 55-54 körül stabilizálódott a rubel-dollár-árfolyam.

Magához tér a rubel? Forrás: MTI/EPA/DPA/Jens Büttner

Kínai segítség

Az Equilor kedden közzétett elemzése szerint a rubel árfolyamára pozitív hatást gyakoroltak a rendkívüli intézkedésként bevezetett extrém magas (24 százalék körüli) kamatok, illetve az, hogy a napokban az egyik legnagyobb orosz olajcég, a Rosneft a napokban kifizette 2 éves dollárban denominált hitelének több mint felét, 7 milliárd dollárt. Szintén biztató jel az oroszok számára, hogy két kínai miniszter jelezte, kiterjesztenék a jüan és a rubel között fennálló swaplehetőséget. Ez megkönnyítené a Kína és Oroszország közötti tranzakciókat, ezzel növekedne a rubel likviditása.

Ennek ellenére az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s leminősítette az orosz devizakötvények minősítését Baa2-re a korábbi A3-ról, pont a likviditás hiánya miatt, szerintük reális a veszélye, hogy a bocsátók nem jutnak devizához.