Orbán: A korrupciós vád csak fedőtörténet

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak titkosszolgálati eszközökkel akarnak befolyást szerezni Magyarországon, a korrupciós vád csak fedősztori. A kormány nem tervezi André Goodfriend kitiltását. Magyarországnak ki kell maradnia az USA és Oroszország közti hidegháborús hangulatból. A fideszes politikusok vitáinak nincs jelentősége, azok magánügyek, csak "szólogatnak egymásnak az urak". Orbán Viktor interjút adott az M1-nek.
Vágólapra másolva!

Minden gondolkodó ember tudja, mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 Az este című műsorában, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád fedőtörténet. Valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak újkeletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége, jelentette ki.

Új korszakba léptünk

Orbán Viktor szerint "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem "aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Befolyásszerző akció zajlik, titkosszolgálati eszközökkel, ezt minden gondolkodó ember tudja Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Hidegháborús hangulat

"Bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki." Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak - tette egyértelművé. A miniszterelnök szerint a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis, hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól.

Féltékenyek az oroszokra

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.

Magyarország tekintélye

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

Olyan válaszlépéseket kell adni, amik megfelelnek Magyarország tekintélyének Forrás: alfahir.hu

Szólogatnak egymásnak az urak

Orbán Viktor nem tulajdonít nagy jelentőséget a vezető fideszes politikusok vitáinak. Szerinte teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról. Hogy közben "szólogatnak-e egymásnak az urak", az mindig érdekes, mert "a politikában is a peep show a legizgalmasabb".

Verbális durvaság

A Fidesz népszerűségvesztéséről és az elmúlt hónapok demonstrációiról a kormányfő azt mondta, demokráciában a kormánnyal egyet nem értőknek joguk van kifejezni véleményüket. Felidézte az előző ciklus tüntetéseit (például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenit), amik sokkal durvábbak voltak, azokhoz képest most csak "verbális durvaságot" lát.

Személyes győzelem

A miniszterelnök a tüntetéseket személyes győzelemként is értékeli. A rendszerváltáskor ugyanis ők azért küzdöttek, hogy szabadon lehessen véleményt nyilvánítani, sőt, akár tüntetni a kormány ellen. A rendszerváltás nagy eredményénye, hogy ezt elérték. "Csak épp most mi vagyunk kormányon" - mondta, de ez nem változtat azon, hogy az embereknek joguk van tüntetni, és ez jó dolog.