Vége a rubel gyengülésének

Vágólapra másolva!
Vége a rubel gyengülésének - jelentette ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető azt mondta, érthető, hogy amikor az árfolyam csökken, akkor igény van a valutára, de meglátásuk szerint ez a folyamat véget ért. Az orosz nemzeti fizetőeszköz "egyensúlyba került".
Sziluanov szerint a rubel alulértékelt. "A piac érzi ezt, mint látjuk az utóbbi napokban erősödött is a rubel" - tette hozzá. A tőzsdei kereskedés kezdetén csütörtöki jegyzéssel 1 dollárért 53,38 rubelt adtak, egy euróért pedig 65,40 rubelt. Anton Sziluanov bejelentését követően a rubel tovább erősödött a moszkvai értéktőzsdén. 1 dollár 52 rubel alá esett, december 2. óta első alkalommal.

Két nap alatt 17 százalékot zuhant

A múlt héten a rubel árfolyama 1998 óta a legnagyobb mértékben, két nap alatt 17 százalékkal zuhant a dollárhoz és az euróhoz képest. Az orosz fizetőeszköz múlt heti "fekete keddjén" 1 dollárért több mint 80, egy euróért pedig több mint 100 rubelt adtak a pénzpiacon. Az orosz jegybank előző éjjel 17 százalékra emelte meg az irányadó kamatot.

Az orosz pénzügyminiszter arról is beszámolt a Szövetségi Tanács (a felsőház) előtt, hogy az infláció tovább nő Oroszországban. Szerinte az idén a pénzromlás meghaladhatja a 11,5 százalékot. Az orosz állami statisztikai hivatal közölte, hogy az infláció december 16. (a pénzpiaci fekete kedd) és 22. között 0,9 százalékos volt, ami 2008 óta a legnagyobb mértékű pénzromlás.

Ha baj van, bemennek dolgozni

Oleg Kuzmin, a Reneszánsz Kapital nevű befektetési cég vezető közgazdásza a Business FM orosz rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a jövő év első negyedében aligha kell a rubel újabb gyengülésére számítani. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő mindazonáltal felszólította a kabinet tagjait, hogy az újévi és ortodox karácsonyi ünnepek alatt - Oroszországban január 1-től 12-ig munkaszüneti napok lesznek - álljanak készen a munka felvételére, amennyiben "gazdasági kockázatok jelennének meg".