Tízezer informatikai álláshely üres

gazdaság fejlődés autógyár munkás informatikus
Des personnes travaillent sur un systčme de maquettes numérique en trois dimensions, prise le 10 octobre 2007 au Technocentre Renault ŕ Guyancourt. La firme automobile française a présenté ce jour le bilan de son plan de soutien aux salariés des centres d'ingiénieuries français et du technocentre, aprčs le suicide de 3 salariés du technocentre entre octobre 2006 et février 2007.
Vágólapra másolva!
A gyorsuló ütemben növekvő szoftverexport, a hazai startup világ élénkülése mind arra utal, hogy rengeteg az informatikában kiaknázatlan lehetőség Magyarországon - mondta Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége főtitkára.
Vágólapra másolva!

Major Gábor szerint a magyar infokommunikációs szektor szoftver- és szolgáltatásexportja 2014-ben elérte a 300 milliárd forintot ez az összeg az évi 20 százalékos bővülés mellett reálisan 5 éven belül megduplázható.

Tízezer informatikai álláshely üres

Ugyanakkor sok az informatikai ipar növekedését gátló tényező, például a szektorban jelenleg is meghirdetett, de betöltetlen tízezer informatikai álláshely, amely - mivel egy informatikus éves szinten átlagosan 15 millió forint hozzáadott értéket termel - évente 150 milliárd forint kiesés a magyar gazdaságnak. A főtitkár szerint az állam mindemellett 2014-ben, a pénztárgép és az útdíj projekt keretében azzal is szembesült, hogy az informatika nemcsak az adminisztráció csökkentésére, hanem egyúttal az állami bevétel növelésére is használható.

Rengeteg betöltetlen álláshely van Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Nincs jövőterv

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon hiányzik az előremutató informatikai szabályozás és az adaptálódást segítő, támogató környezet: az EU-ban például itt a legmagasabbak a telekommunikációs hozzáférés díjai, magas az iparágat sújtó különadók mértéke, valamint a frekvenciadíjak is.

A főtitkár emlékeztetett, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban, a digitális gazdaság fejlesztésére szánt támogatás eléri a 136 milliárd forintot, míg az elektronikus magyar állam kialakítására közel 100 milliárd forint jut.