Fidesz: Magyarország Európa éltanulója

Vágólapra másolva!
Magyarország 2015-ben is Európa éltanulója marad, az egyedi magyar gazdaságfejlesztési modelltől az életszínvonal is emelkedik – mondta Bánki Erik fideszes képviselő.
Vágólapra másolva!

„Az eredmények alapján a Magyarország által alkalmazott egyedi gazdaságfejlesztési modell sikeresnek bizonyult” – mondta hétfői gazdasági évértékelőjén Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő. Bánki szerint már 2013-ban „gazdasági fordulat” következett be, ekkor „tartós növekedési pályára állt” a magyar gazdaság. Felidézte: a magyar GDP növekedése idén várhatóan 3,2 százalékos lesz, kétszerannyi, mint az EU-s átlag (1,5 százalék).

2020-as cél: teljes foglalkoztatottság

Bánki szintén az idei év eredményei közé sorolta, négy éve nem ment három százalék fölé az az államháztartás hiánya. Igaz, a GDP-arányos adatok mást mutatnak, az MNB szeptemberi jelentése szerint az adósság reálértéke nem csökkent tavalyi, igen magas számhoz képest. Ennek ellenére Bánki optimista, szerinte jövőre reális, hogy a GDP-arányos államadósság 75 százalékra csökkenjen 2015-ben. „A jövő évi költségvetés stabilitását biztosítja a magas tartalékszint” – mondta.

A fideszes képviselő emellett az életszínvonal emelkedését és a munkanélküliség idei csökkenését idézte, megemlítve, hogy 2020-ig a teljes foglalkoztatottság elérése a kormány célja.