Milliárdokban mérhető az orosz turisták elvesztése

Vágólapra másolva!
Kevesebb orosz turista látogat Magyarországra az orosz–ukrán konfliktus óta, a rubel árfolyamának zuhanása pedig tovább csökkenti az utazások számát. Kovács István, a szállodaszövetség elnöke szerint jövőre már komoly gondot okozhat az orosz turisták kimaradása.
Vágólapra másolva!

Október végén már tíz százalékkal kevesebb orosz turista érkezett hazánkba az előző év azonos időszakához képest – mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Ez szerinte azért különösen nagy gond, mert az elmúlt években Oroszországból érkezett a legtöbb turista, megelőzve az osztrákokat és a briteket.

Az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta folyamatosan esik vissza az ide látogató oroszok száma. Amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, úgy jövőre már a teljes évet tekintve is jelentős visszaesés következhet be az orosz látogatók számában. A hatalmas mértékű rubelgyengülés komolyan visszaveti az orosz polgárok utazási hajlamát – tette hozzá.

Az orosz turisták elvesztése jelentős bevételkiesést jelenthet a magyar idegenforgalomnak. A külföldi látogatók tavalyi, összesen 1263 milliárd forintos költésének – az itt töltött éjszakák száma alapján – 5-6 százalékát adták az orosz vendégek, ami 60-70 milliárd forintot jelent. Tavaly 768 ezer éjszakát töltöttek itt az orosz látogatók, és szinte kizárólag szállodában szálltak meg.