Népszabadság: Jön az állami hírtévé

Vágólapra másolva!
Új, állami hírcsatorna indulhat március 15-étől a Népszabadság információi szerint. A lap úgy tudja, lehet, hogy csak az M1 profilja alakulna át, de az is elképzelhető, hogy M5 néven új adó indul.
Vágólapra másolva!

„Az MTVA több vezető beosztású, hírkészítési, gyártási és műszaki területen dolgozó munkatársa koncepciókat dolgozott ki az állami hírcsatorna feltételeinek megteremtésére” – írja bizalmas értesülésekre hivatkozva a Népszabadság. A lap úgy tudja, az állami médiavállalat egy klasszikus hírcsatorna elindítását tervezi, ahol híradók és más hírműsorok követnék egymást, szórakoztató vagy ismeretterjesztő műsorszámok nélkül. A csatorna felépítése a Kossuth rádióhoz lenne hasonló, óránként adnának le egy-egy 10-15 perces híradót, a fennmaradó időben pedig szintén közéleti témájú műsorokat adnának.

Két új csatorna már biztos

A Népszabadság úgy tudja, még nem dőlt el, hogy teljesen új csatorna indul majd, vagy a már meglévő M1-et alakítanák hírcsatornává. Az M1 jelenleg számos szórakoztató műsort, sportközvetítéseket, valamint sorozatokat és filmeket is sugároz, azonban jövőre az MTVA két új tematikus csatornát is indít: a Petőfi TV elsősorban fiataloknak szánt szórakoztató műsorokat ad majd, az M4 pedig sportcsatornaként működik. A Népszabadság szerint az MTVA-ban sokan arra hajlanak, hogy a hírcsatornát M5 néven, egy új adón indítsák el.

"Saját felületen"

Utóbbinak ellentmond, hogy a napilap kérdésére az MTVA azt válaszolta: „amennyiben az MTVA tervez is olyan változtatásokat, amelyek az Ön kérdéseiben szerepelnek, úgy abban az esetben is, mindenkor saját felületeit kívánja használni az egyes változások, újítások bejelentésére.”

A közmédia fenntartása évről évre többe kerül az adófizetőknek, idén az MTVA körülbelül 80 milliárd forintból gazdálkodott, bár jövőre, úgy tudni, leépítésekre készülnek. A Népszabadság szerint azonban a hírcsatorna elindításához új alkalmazottak felvételére is szükség lesz, mint írják, őket a Hír TV és az Echo TV munkatársai közül válogatnák.