Jönnek az online pénztárgépek és az ingatlanadó Szlovéniában

Vágólapra másolva!
És a diákmunka után is fizetni kell majd a járulékokat.
Vágólapra másolva!

Ingatlanadó, online pénztárgépek és a hallgatói foglalkoztatás utáni kötelező járulékfizetés bevezetését is tervezi Szlovéniában 2015-ben a Miro Cerar vezette kormány. Az adóbevételek növeléséért még az év első negyedében kötelezővé teszik az online pénztárgépek bevezetését a kiskereskedelemben, a pénzügyminisztérium pedig már szeptember 1-jétől ellenőrizni fogja a boltok forgalmát, hogy elejét vegyék az adóelkerülésnek.

Elállt a tervtől

Az online pénztárgépeket már 2011-ben be akarta vezetni Borut Pahor akkori kormánya. A miniszterelnök akkor úgy ítélte meg, hogy az áfacsalások és az adóelkerülések miatt mintegy 130 millió euró (41 milliárd forint) adóbevételtől esik el a költségvetés, de a gazdasági szereplők heves reakcióját látva elállt a tervtől.

A diákok után is fizetni kell

Újdonságnak számít jövőre Szlovéniában, hogy a felsőoktatási hallgatók foglakoztatása után is kötelező lesz befizetni a különböző járulékokat, így az egyetem alatt elvégzett munka is bele fog számítani a szolgálati időbe.

Újra megpróbálják

Miro Cerar miniszterelnök bejelentette azt is, hogy kormánya új ingatlanadóról szóló törvényt tervez 2015-ben, amely összhangban lesz az alkotmánnyal. A kormány számításai szerint az új adózási forma 250 millió euró bevételt hozhat az államnak. 2013-ban az Alenka Bratusek vezette kormány is megpróbálkozott az ingatlanadó bevezetésével, de röviddel az után, hogy megszavazták az adóról szóló törvényt, az alkotmánybíróság megsemmisítette.