60 százalékos infláció sújtja Venezuelát

Tüntetések Venezuelában
People attend a march against the government of Venezuelan President Nicolas Maduro in San Cristobal, capital of the western border state of Tachira, Venezuela, on February 22, 2014. Tens of thousands of supporters and opponents of Venezuela's government took to the streets Saturday amid fears of more violence in the bitterly divided country. The competing mass rallies in Venezuela follow weeks of often bloody marches that have claimed at least ten lives and injured 140 others. AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
Vágólapra másolva!
Súlyos recesszióba süllyedt Venezuela, az infláció mértéke megközelítette a 64 százalékot a központi bank helyi idő szerint kedden – idén először – közzétett adatai szerint. A kiterjedt árszabályozást végrehajtó és az üzleti szféra ellen harcot hirdető Nicolas Maduro államfő ugyanakkor az ellenzéket okolta a gazdasági gondokért.
Vágólapra másolva!

A központi bank adatai szerint éves bázison az első negyedévben 4,8, a másodikban 4,9, a harmadikban pedig 2,3 százalékkal csökkent a világ legnagyobb ismert kőolaj-készletével rendelkező Venezuela gazdasága. Az infláció mértéke novemberben – szintén éves bázison – 63,6 százalék volt. A caracasi központi bank idén most először tett közzé GDP-adatokat, míg az inflációs mutatóról legutóbb augusztusban számolt be.

„Gazdasági háború”

Nicolas Maduro elnök közel három órás sajtótájékoztatóján – amely során 63 alkalommal hangzott el a gazdasági háború kifejezés – azt mondta, a gazdasági nehézségekért politikai ellenfelei, valamint elsősorban az idei kiterjedt kormányellenes tüntetések a felelősek. A központi bank értékelésében szintén azt írta, hogy a tüntetések tehetnek a rossz adatokról.

Hiánycikk a vécépapír

Maduro korábban – többek között – a hatalma ellen összeesküvőket, a nagyvállalatokat vádolta azért, hogy Venezuelában számos alapvető termékből, így például a vécépapírból, a lisztből és a főzőolajból is hiány alakult ki. Az ellenzék és gazdasági elemzők ugyanakkor a kormány elhibázott gazdaságpolitikájával, ezen belül olyan okokkal magyarázták a jelenséget, mint a behozatalt nehezítő szigorú valutakorlátozás és a rossz üzleti szabályozások.

A dél-amerikai országban februárban kirobbant, hónapokon át tartó tiltakozások során pont a rossz gazdasági helyzet, valamint a közbiztonság siralmas állapota miatt vonultak utcára az emberek. A megmozdulások esetenként erőszakba torkolltak, és 42 halálos áldozatot követeltek.

Tüntetnek Venezuelában Forrás: AFP/Luis Robayo

Maduro hat hónapos tervet jelentett be a növekedés beindítására, amely keretein belül a valutakorlátozás reformját ígérte, bár konkrétumokat nem árult el. Egyúttal azt hangoztatta, hogy „a tüntetések és a gazdasági háború ellenére 2014 során Venezuela gazdasági mutatói javultak”. A kijelentést arra alapozta, hogy a rossz GDP-adatok ellenére a mélyszegénységben élők száma és a munkanélküliség is csökkent.

Ugyanakkor elemzők szerint az olajár zuhanása miatt nem várható, hogy Venezuela növekedése beindul. Az ország exportjának 96 százalékát a kőolaj adja.