Tavasszal dönthetnek Magyarországról a hitelminősítők

hitelminősítő, Standard & Poor's, Standard and Poor's
Vágólapra másolva!
Az első negyedév végétől veszi ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a három nagy nemzetközi hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Először a Moody's Investors Service vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat: a cég Magyarország első jövő évi értékelési időpontját 2015. március 6-ára tűzte ki. A Moody's ezután július 10-én, majd november 6-án vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Standard & Poor's két időpontot jelölt ki: e cég szerdán Londonban ismertetett, 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra.

A Standard & Poor's székháza New Yorkban Forrás: MTI/EPA/Justin lane

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: május 22-én, majd november 20-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Semmi sem biztos

Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes – jelenleg mindhárom cégnél stabil – kilátást.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.

Befektetésre nem ajánlott

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata „BB/B”. A hosszú futamidejű „BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's „Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat eggyel marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

A kilátás stabil

A Moody's november elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar besorolás kilátását. A cég e lépése nyomán a magyar szuverén adósosztályzat mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor's a 2014-ben végrehajtott első, március végi felülvizsgálat során javította stabilra az addigi negatívról a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, a Fitch pedig 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar államadós-besorolásokra.