Azért kell még egy matrica, mert elrontották a térképet

M1 Bicske, Óbarok anomália, útdíj, térkép
Vágólapra másolva!
Olvasónk arra hívta föl a figyelmet, hogy ha megyei matricával szeretnénk igénybe venni az M1-es rövidke Fejér megyei szakaszát, annak ellenére is két matricát kell vásárolnunk, hogy csak egyetlen megyét érintünk. Az ok feltehetően az, hogy a nagy kapkodásban az illetékesek elnézték a térképet, és kihagyták az egyik megyei csomópontot.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a Veszprém megyére eső, néhány kilométeres balatonfőkajári M7-szakasz miatt plusz egy, sőt plusz két megye matricáját kell megvásárolnia annak, aki megyei engedéllyel óhajtja leróni az útdíjat.

Miért kell az itt vázolt útra két megyei matrica? Origo

Az Origo egyik olvasója hasonló példára hívta föl a figyelmet: A Fejér megyei M1-szakaszról van szó, ami a megyei térképen végig narancsszínű, pedig létezik olyan használat, ami józan ésszel nem igényelne két matricát.

Hány matrica kell egy megyén belül?

„Tegyük fel, hogy én Bicskén lakom, a barátnőm pedig a közigazgatásilag Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán – ezek létező települések, mindkettő Fejér megyében van. Ha én átmegyek autóval a barátnőmhöz, a térképen jelzett úton teszem meg. Tehát végig Fejér megyében járok, a pályára a 39. km-nél megyek fel, és a 43. km-nél jövök le. Az országos térkép tanúsága szerint a NÚFSZ, azaz a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ezeket a fel/lehajtókat ismeri is:

Fejérben bizony két csomópontja is van az M1-nek. Vagyis a megyének van egy virtigli, saját sztrádaszakasza, amely nem érint más megyét NÚFSZ

A megyei térképen viszont már nem vesznek tudomást a 43.-ról, így – egyetlen csomópontot feltételezve – narancsszínnel jelölték az egész megyei szakaszt.” (A hivatalos térképek jelmagyarázata a narancsszín szakaszokra azt mondja, hogy két megye matricájával használhatók, az ügyfélszolgálat közlése szerint ez azt jelenti, hogy egyidejűleg mindkét matricára szükség van.)

A hivatalos megyés térképről eltűnt az egyik csomópont, így Fejér megye önálló M1-szakasza is! NÚFSZ

„Az ügyfélszolgálat megerősített, hogy

ha Bicskénél nyugat felé hajtok fel. Felvázoltam nekik a fenti példát is: először nem hitték el, hogy létezik a 43-as lehajtó, majd kértek egy kis »gondolkodási időt« és visszahívást ígértek 1-2 órán belül. Ez december 31-én volt, azóta sem kerestek. :)

A kérdés csak az, hogy büntetésnél mi lesz az eljárás: csak a tárgymegyében nézik a helyi matricát, vagy a narancssárgázott térkép lesz irányadó, és utólagos eljárásban kell bizonyítanom, hogy »kérem, de én lejöttem a megyehatár előtt«?” – fejezte be beszámolóját olvasónk.

Túl sok a kérdőjel

Az év első napján bevezetett új útdíjrendszer három téren is fontos változtatást jelent a tavalyihoz képest. Egyrészt számos eddig ingyenes útszakaszra is fizetniük kell a személyautósoknak, motorosoknak, másrészt bevezették az éves megyei matricákat, harmadrészt egy picit a kategóriákon is variáltak. Mindhárom változással kapcsolatban számos kritika jelent meg, sok részlet tűnik furcsának. (A problémákról a cikk végén részletes felsorolást adunk.)

Nagy személyautó, dupla ár

Az ötezer forintért kapható megyei matricák sok autósnak könnyebbséget jelentenek, hiszen az országos engedély egy évre csaknem 43 ezer forint. Tehát az, aki főleg csak egy, két, három vagy négy megyében jár sokat, az 5, 10, 15 vagy 20 ezer forintért megkapja azt vagy szinte azt, amit korábban sokkal többért. Csakhogy vigyázni kell, a 8 és 9 személyes személyautók a megyei matricák tekintetében (nem úgy, mint az országos évesnél!) külön kategóriába kerültek, rájuk megyénként tízezer forint a díj.

Veszprém nem Vas

Nehéz lenne következetesnek nevezni az újonnan díjasított szakaszok kiválasztását is. Az M2-es út kétszer egy sávos szakasza fizetős lett, miközben például az M8-as több helyen lényegesen jobb szolgáltatást nyújtó Veszprém megyei részei nem. Csak nem azért, mert a megyeszékhelyen februárban fontos időközi parlamenti választás lesz, amelyen a kormányerők kétharmada múlhat az Országgyűlésben? – kérdezik sokan.

Sokszor önkényesnek látszik az új fizetős szakaszok kijelöléseForrás: NÚFSZmiddle

Érdekes volt a helyben képviselőként érdekelt Hende Csaba honvédelmi miniszter esete is a rövid Vas megyei, fizetős M86-ossal is. Először váltig állította, hogy továbbra is ingyenes az út, majd azt mondta, hogy őt átverték, és hevesen bírálta a döntést.

Kivételek

Az anomáliák annyira nyilvánvalóak, hogy néhol hajlandók voltak korrigálni is. Még a pontos szabályok kitalálása előtt kivették a fizetős szakaszok közül a Megyeri hidat. Maga Orbán Viktor miniszterelnök rádiónyilatkozatban adott igazat a kérdésben Bús Balázs óbudai polgármesternek. A hétvégén pedig a Miskolcot elkerülő M30-as került ki a fizetős szakaszok közül, azzal a hivatalos indoklással, hogy az csak egy sima főút. (Utaljunk ismét arra, hogy az M2-nél ez nem indoka az ingyenességnek.) Itt még arra is hajlandóak, hogy visszafizetik a matrica árát annak, aki „csak emiatt” vett.

Az is érthetetlen, hogy aki sztrádán esik be az országba, például Röszkénél, attól már az első méteren is megkövetelik a matricát, pedig nem tudott hol vásárolni. Úgy általában is csak fokozatosan áll föl az árusító infrastruktúra, a szerződött benzinkutak egy részében az év elején még nem lehetett megvenni az új matricákat, az SMS-es vásárlás lehetőségére egy hónapot kell várni, az internetes szolgáltatás és az ügyfélszolgálat akadozott.

Az év első napjaiban nehezen birkózott meg a rendszer a változásokkal Forrás: MTI/Kovács Attila

Az új útdíjrendszer hibái

  • Olyan szakaszokat tettek fizetőssé, amelyek eddig nem véletlenül voltak ingyenesek, a nagyobb városok elkerülőinek bevonása (idetartozik az M0-s is) fölöslegesen meg fogja növelni a települések belterületi útjainak terhelését az átmenő forgalom egy részével. Különösen erőteljes lehet ez a hatás ott, ahol a fizetős elkerülő magában áll, nem kapcsolódik amúgy is díjas gyorsutakhoz, amelyeken érkezve a járműveknek már van matricájuk. Ilyen például a leendő M9-es most 61-esnek számozott, Kaposvárt elkerülő szakasza.
  • A rövid szakaszok díjasítása az átlagosnál nagyobb kárt okoz a közeli településeken, mert rövid szakaszért kevésbé éri meg külön fizetni. (Például: M86.)
  • Az új Duna-hidak évtizedek óta hiányzó kapcsolatot teremtettek Szekszárd és Dunaújváros térségében nemcsak az ország, hanem a folyam két oldala között is. Vagyis legalább annyira helyi kapcsolatot jelentenek, mint amennyire a gyorsforgalmi hálózat részei, annál is inkább, mert a csatlakozó sztrádák zöme még nincs készen. A díjasítás itt károkat okozhat a helyi kapcsolatokban. Különösen érthetetlen, hogy a rövid szakaszok, a hidak használatáért két megyei matricát kell venni!
  • Egészen furcsa az ország repülőterére vezető út fizetőssé tétele ezen a módon.
  • Nehéz következetességet fölfedezni az érintett szakaszok kiválasztásában. Az M2-es kétszer egy sávos részei például ugyan miért lettek fizetősek?
  • Az új rendszert kapkodva, előkészítetlenül vezették be. Karácsonykor még semmilyen konkrét részletről nem volt információ, a részletes térképek néhány órával a bevezetés előtt jelentek meg.
  • Noha újév napján nulla órától már élt a rendszer, reggelig még sehol nem lehetett megvenni az új matricákat, a megszokott SMS-es vásárlás pedig egy teljes hónapig nem lehetséges.
  • Az ügyfélszolgálat és az internetes rendszer sokszor összeomlott, nem bírta a terhelést.
  • Bár a regionális matricák szisztémája jó ötletnek tűnik, az, hogy megyés engedélyeket vezettek be, rossz döntés volt. Az autópályák, autóutak rendszere ugyanis természetesen nem illeszkedik a megyehatárokhoz.
  • A megyei rendszer számos aránytalanságot, furcsaságot, igazságtalanságot eredményez. Például akkor, ha egy fizetős út csak röviden érint egy megyét. Ezeken a helyeken megint sokan lesznek, akik a rövid szakasszal párhuzamos ingyenes, vagyis a településeken át vezető utakat választják majd.
  • Sokáig egyáltalán nem volt információ arról, hogy pontosan milyen szakaszok milyen megyei matricával vehetők igénybe. Amikor megjelent a tájékoztatás, az további értelmezési nehézségeket okozott, jelenleg is bajos kisilabizálni, hová milyen matrica jó.
  • Helyben, a sztrádákon erősen hiányos a tájékoztatás, pedig a bonyolult és szokatlan rendszer miatt elvárható lenne, hogy minden csomópontban írják ki, onnantól milyen matrica jó.
  • A nehézségek ellenére sincs igazi türelmi idő. Akit az első órákban elkapnak, hogy nincs matricája az immár fizetős szakaszokon, fizethet, ha nem is büntetésnek nevezik a sarcot.
  • Nagyon nehéz megbecsülni, hogy az eddiginél rosszabb (új szakaszok díjasítása) és kedvezőbb (megyei matricák) feltételek az egyes járműtulajdonosokból milyen lépéseket váltanak ki: ki lesz, aki az eddigieknél kevesebbet, ki, aki többet költ majd matricára. Így nehéz megbecsülni, hogy a költségvetés számára milyen egyenleggel zárul a változás.
Sötétben tapogatózunk, hová milyen matrica kell pontosan Forrás: MTI/H. Szabó Sándor