Sokáig gyenge maradhat a forint

CHF, svájci frank, HUF, forint
Vágólapra másolva!
A dollár több mint tíz éve volt ilyen erős az utóbbi hetekben folyamatosan gyengülő forinthoz képest. Az euróért is egyre többet kell fizetni. Lehet, hogy ez sokáig így is marad.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év utolsó negyedévében jellemzően 305 és 310 között mozgott a forint árfolyama az euróhoz képest, december közepén azonban egy nap alatt 5 forintot gyengült a kurzus, és ez a leértékelődés azóta is folyamatosan tart.

Gyengén kezdett

Az Origo által megkérdezett pénzügyi elemzők a jelenleginél gyengébb forintárfolyamra számítanak hosszú távon. Hétfőn kora délelőtt a forint az euróval szemben átlépte a 320 forintos határt is. Az EU közös valutája sem kezdte jól 2015-öt, ugyanis az euró többéves mélyponton van a dollárral szemben.

Sérülékeny, kockázatos

Török Zoltán, a Raiffeisen vezetőelemzője az Origónak kiemelte, hiába csökkent a sérülékenységünk, a régióban továbbra is a magyar gazdaság a legkockázatosabb. A forint árfolyamának kilátásaival kapcsolatban azt mondta, a jelenlegi gyenge szint „nem lesz nagyon tartós”, és belátható időn belül a kurzus vissza fog térni a 310–315-ös sávba az euróval szemben.

Hosszú távon tovább gyengülhet a forint, véli Török Zoltán. Szerinte az elmúlt évek trendjeit nézve folyamatos gyengülés figyelhető meg, az alapján jövő januárra még gyengébb forintra van kilátás.

A nemzetközi környezet is kedvezőtlen

Angela Merkel és Mario Draghi kijelentései nyomán a befektetők attól tartanak, hogy a periféria államai – így régiónk tagországai – lehetnek a leginkább veszélyben.

A német kancellár Görögországgal kapcsolatban tett kijelentéseket, míg az Európai Központi Bank elnöke mennyiségi lazítást (államkötvény-vásárlást) helyezett kilátásba, de beszélt deflációs veszélyekről is.

Gyengébb forintra számítanak Forrás: MTI/Kallos Bea

Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője szerint ezek mellett belső okai is vannak a gyenge forintnak. A devizahiteles rendezés – a forintosítás –, valamint azok a kormányzati törekvések, amelyekkel a magyar államadósságot a forintalapon történő finanszírozás felé tolják, szintén nem erősítik a forint árfolyamát.

Az elemző szerint hiába az impresszív makroadatok, a befektetők inkább törékenyebbnek látják a gazdaságunkat, és veszélyben érzik a devizánkat. Szerinte rövid távon a forint árfolyama az euróhoz képest a 320–324-es sávban mozoghat, míg hosszabb távon a 310–330-as sáv tűnik reálisnak.

A rubel is lehúzta

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a magyar deviza az orosz válság, ezen belül a rubel zuhanása miatt is gyengült, ahogy a lengyel zloty is. Igaz, a lengyel deviza kisebb mértékben veszített értékéből, mint a forint. A szakértő kommentárjában azt írja: a forint gyengüléséhez hozzájárult, hogy a nemzetközi piacon a múlt év végén a forint év eleji gyengülését előrevetítő várakozások voltak. A forintgyengülésben szerepet játszhat továbbá a hétfőn reggel megjelent a magyar beszerzési menedzserindex, amely a feldolgozóipar gyenge teljesítményéről tanúskodik.

Egyre drágább a dollár is

A forint nem csak az euróval szemben gyengült: a dollárkurzus 270 forint közelébe ugrott. Németh Dávid azt mondta, ilyen szinteken legutóbb 2002 tavaszán volt a dollár, a forinttal szembeni csúcs pedig 2000. október 26-án volt, amikor közel 320 forintba került az amerikai deviza.