800 millióból készül a Tisza István-emlékközpont

Vágólapra másolva!
Tisza Kálmán- és Tisza István-emlékhelyet és nemzetközi oktatási központot hoznak létre a geszti Tisza-kastélyban. A beruházás 2017-ben készülne el, 800 millió forintot szánnak rá.
Vágólapra másolva!

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ az MTI-vel közölte: a központok építése 2016-ban kezdődik el, és a következő évben fejeződik be. A beruházás során a kastély minden szintjét átalakítanák, valamint a fejlesztés kiterjedne a környező kastélyparkra, a Tisza-család kriptájára, illetve a közeli református templomra.

Ki kell költöznie az iskolának

A beruházástól turisztikai bevételeket várnak, emellett egy oktatási központot is beköltöztetnének a kastélyba, utóbbit a Teleki Alapítvánnyal együttműködve hozzák létre. Ehhez azonban ki kell majd költöznie az Arany János Általános Iskolának, és az iskola könyvtárának – a geszti önkormányzat állítása szerint már megvan a helyük, és a következő tanévet már új épületben kezdik.

Falukutatás is előkészíti

A teljes beruházás 800 millió forintba kerül majd, amelynek 80 százalékát az Európai Unió állja. Igaz, a végleges összeg még bizonytalan, ahogy a Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elmondta, „a projekt előkészítésére és pontos számításokra csak az épületegyüttes átvétele, a műemléki értékek pontos feltárása, valamint a restaurátori és falkutatások után kerülhet sor.”