Így mentheti meg a büdzsét

Benzin, Benzinár, tankolás, benzinkút
Vágólapra másolva!
Szerdától ismét olcsóbb lehet az üzemanyag. Elemzők szerint a 95-ös benzin 2-3 forinttal, a gázolaj pedig 3-5 forinttal kerül majd kevesebbe. A magyar büdzsé nem örül az olcsó benzinnek. 
Vágólapra másolva!

A GKI Energiakutató Kft. azt írja:a Brent kőolaj ára 55-59 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban közel 2 és fél dollárral csökkent az olajár. A szaúdi olajminiszter ismét hangsúlyozta, hogy nem tervezik az olajkitermelés visszafogását, számukra a jelenlegi olajárszint is elfogadható.

A magyar büdzsén óriási lyukat üthet az olcsó üzemanyag

Évi 80-90 milliárd is hiányozhat a büdzséből, ha tartósan alacsony marad az benzinár. A költségvetés tavalyi tervezésekor ugyanis aligha számíthatott a kormány arra, hogy 70 dollár alá csökken a Brent olaj hordónkénti ára, ami lényegében a dollár árfolyama mellett meghatározza a hazai benzin kiskereskedelmi árát. Elemzők szerint, ha többet tankolunk, megúszhatjuk, hogy a magyar költségvetésben óriási lyuk keletkezzen az olcsó benzinár miatt.

Gyengül a forint

A forint/dollár árfolyama a december 29-e és január 2 -a között 261 forint felett ingadozott, hétfőn már 267 forintot kértek egy dollárért.

Olcsóbban tankolhat szerdától Forrás: MTI

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a benzin ára január 7-én, szerdán várhatóan 2-4 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára valamivel nagyobb mértékben 3-5 forinttal csökkenhet – írja honlapján a GKI Energiakutató Zrt.

23 százalékkal több benzint tud venni

A benzin ára 340 forint alá, a gázolaj ára 355 forint körüli szintre kerülhet. Az elmúlt egy év során a benzin ára 17, a gázolaj ára közel 15 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetek emelkedése miatt 21-23 százalékkal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.