Megyematricával hipermarketbe? Mutatjuk a kerülő utakat

Auchan FOTÓ FOTÓTECHNIKA hipermarket légi felvétel Székesfehérvár, 2010. július 2.
Bevásárlóközpont Székesfehérvár határában.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Székesfehérvár, 2010. július 2. Bevásárlóközpont Székesfehérvár határában. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Január elseje óta fizetős az M0-s egy része, az M7-es, az M3-as és az M5-ös bevezetők is. Eddig sokan jártak ezeken az utakon a Budapest környéki hipermarketekbe vásárolni, ehhez most már minimum megyematricát kell venni ötezer forintért. Szerencsére mindenhova vezet kerülőút.
Vágólapra másolva!

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy amikor a kormány útdíjkötelessé tette az M0-s egyes részeit és az autópályák fővárosi bevezetőit, kimondottan a városszéli hipermarketekkel és vásárlóikkal akart kiszúrni. Szerencsére mindig van kerülőút, kiskapu, okos megoldás. A hiperekbe is ki lehet jutni kocsival a fizetős szakaszok elkerülésével. Mutatjuk hogyan.

Budaörs

Budaörsön két hipermarket is van, az M7-es két oldalán egy-egy: Tesco és Auchan. Plusz van még itt például Ikea és Decathlon is. Ahogy egész Budaörsöt, ezeket az üzleteket leggyorsabban és legegyszerűbben az M7-esen lehet a főváros felől megközelíteni, az viszont január elseje óta fizetős, az autósoknak minimum egy megyematricát venniük kell, ha használni akarják.

A térképen kiindulópontnak a Blaha Lujza teret választottuk, mert Budapest közepén van, de a lényeg az, hogy az M7-est el lehet kerülni a Fehérvári út – Egér út – Kőérberki út vonalon. Az Auchan az autópálya túloldalán van, oda felüljárón lehet átjutni.

Dunaharaszti

A díjköteles utak kiterjesztése érzékenyen érintheti a dunaharaszti Tesco vásárlóit, mert most már az M5-ösért és az M51-esért is fizetni kell. Ha valaki nem akar csak a bevásárlás miatt matricát venni, az választhatja a Soroksári–Haraszti–Némedi út útvonalat.

Soroksár

A belvárosból nem csak a dunaharaszti Tescot, de a soroksári Auchant is az M5-ösön lehet a legkönnyebben megközelíteni. Az M5-öst a Nagykőrösi úttal lehet kiváltani. Az M5-ös és az M51-es elkerülése az erzsébetieknek és a soroksáriaknak is kihívást jelent: a Duna felől a Szentlőrinci úton és felüljáróján lehet átjutni az M5-ös túloldalára.

Dunakeszi

Január elseje óta fizetős az M3-as bevezetője és az M0-s északi része is, ez azoknak fájhat, akik a dunakeszi Auchanban vagy Tescóban szeretik intézni a havi nagybevásárlást. Autópálya-mentesen a Váci úton és a 2-es úton lehet kijutni a Tescóba.

Az Auchanba vagy a Decathlonba igyekvőknek kicsit többet kell a bokrok alatt kanyarogniuk: a 2-es útról a Megyeri útra kell lefordulni, onnan az Íves út–Nádas utca vonalon kell továbbhaladni.

Megéri?

Ezek a kerülő utak természetesen valamivel hosszabbak, mint ha az autópályákat használnánk, ráadásul nagyobb az esélye, hogy dugóba kerülünk. Különösen 2015. március 15-e után, amikor életbe lép a vasárnapi boltzár, és az üzletek vasárnapi forgalma is áttevődik a hét többi napjára (feltehetően jórészt szombatra).

Az egész nyilván nem érinti azokat az autósokat, akiknek éves matricájuk van, vagy amúgy is vennének megyematricát. Akik csak a városszéli hiperek miatt használnák az érintett útszakaszokat, azoknak vagy ki kell fizetniük a plusz ötezer forintot, vagy választhatják a kerülő utakat.

Szavazzon!

Ön megveszi a megyematricát, vagy a kerülő utat választja?