Többet adóztunk tavaly, mint tavalyelőtt

Vágólapra másolva!
Ezért lett alacsonyabb a hiány.
Vágólapra másolva!

A kormányzati szektor 2014. első három negyedévi hiánya (az előzetes adatok szerint) 573,4 milliárd forint volt, a GDP 2,6 százaléka, ami az előző év azonos időszakánál 96,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal alacsonyabb, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az alacsonyabb hiány a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb növekedéséből adódott.

Többet adóztunk

A bevételek 2013 első három negyedévéhez képest 7,2 százalékkal emelkedtek. A társadalombiztosítási hozzájárulások (7,9 százalék), a jövedelemadó-bevételek (7,6 százalék), illetve a termelési és importadók (7,1 százalék) – ezeken belül az áfabevételek 10,6 százalékkal – egyaránt növekedtek.

A bevételek 2014 III. negyedévében 9,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés túlnyomórészt a termelési és importadók 8,4 – ezeken belül az áfabevételek 16,9 százalékos –, a jövedelemadó-bevételek 7,0 százalékos és a társadalombiztosítási hozzájárulások 6,8 százalékos bővüléséből adódott.

Épületekre és parkokra ment el a pénz

A kiadások 2014 első három negyedévében 5,9 százalékkal bővültek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a felhalmozási kiadások (25,3 százalék) növekedtek, elsősorban a középületek felújítása, közparkok építése, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések miatt.

2014 harmadik negyedévében a kiadások 6,5 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.