Változtat a Fidesz: talpon maradhatnak az italkereskedők

másnaposság másnapos alkohol pálinka
Nyíregyháza, 2014. augusztus 23. A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság munkatársa digitális fokolóval ellenőrzi a jövedéki termékek minőségét egy szórakozóhelyen a „Party-zol(l) – akció” keretében Nyíregyházán, a Búza téren 2014. augusztus 23-án éjjel. Az akció során a megyeszékhelyen működő szórakozóhelyek, kereskedelmi- és vendéglátó egységek, valamint az azok környezetében lévő közterületek rendjét a város polgármesteri hivatala a szakhatóságokkal együttműködve ellenőrizte. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Módosítja az italnagykereskedőkre vonatkozó szabályozást a Fidesz. Gulyás Gergely szerint a korábban általuk javasolt sávos szabályozás lép életbe.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke korábban finomítani akart azon a jogszabályon, amelynek következtében 150-160 italnagykereskedő szorult volna ki a piacról, mert a cégeknek bevételüktől függetlenül 150 millió forintot kellett volna letenniük. Az italnagykereskedők azután nyugodtak meg, hogy Gulyásék beadták a módosítót, azonban azt csak év végén, a törvény kihirdetésekor vették észre, hogy nem változott a korábbi szabályozás.

Hiba történt

Gulyásék sávos, mindenki számára megnyugtató javaslata ugyanis csak 2016. január 1-jén, egy év múlva lép hatályba. Addig pedig, egy éven keresztül, a korábban elfogadott szabály él, azaz mindenkinek az árbevételtől függetlenül le kell tennie a 150 milliós jövedéki biztosítékot. Erre pedig a kisebbek várhatóan nem lesznek képesek – írta az Index a törvénymódosításról.

Gulyás Gergely elismerte a hibát és változtatnak Forrás: MTI/Kallos Bea

Ezt követően Gulyás Gergely bejelentette, hogy módosítják a törvényt, és a korábbi sávos szabályozás lép majd életbe, még azelőtt, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett társaságoknak teljesíteni kellene. Az elkövetett hibáért vállalják a felelősséget – tette hozzá.