A vasárnapi házhoz szállítást is betiltják

tesco value
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint élelmiszert és egyéb árukat ugyan lehet rendelni vasárnap és zárva tartási időben, de a boltok nem szállíthatják ki az árut, mert az már kereskedelmi tevékenységnek minősül.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi boltzár elfogadása után úgy tűnt, hogy a kisboltok mellett a webshopok és a házhoz szállítást is vállaló cégek lesznek a rendelkezés nyertesei, és azok a vásárlók, akik nem idegenkednek attól, hogy akár élelmiszert rendeljenek. Ami az élelmiszereket illeti, Magyarországon a Tesco és a G'Roby rendelkezik jól bejáratott házhozszállítási rendszerrel, az utcai plakátok tanúsága szerint a Tesco meg is próbált ráerősíteni erre a szolgáltatásra.

Rendelni sem lehet

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint azonban vasárnap rendelni sem lehet majd, pontosabban rendelni igen, de a webshopok és a boltok az árut nem szállíthatják ki, mert az már kereskedelmi tevékenységnek minősül, amit a törvény tilt. A tárca ezt írta az Indexnek:

"Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Ennek oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.

A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon."

Rendelni sem lehet majd Forrás: Táfelspicc

Boltba be lehet, ki nem

Vagyis a tárca szerint a boltokba lehet vasárnap és a nyitva tartási időn kívül is árut szállítani, mert ez szükséges ahhoz, hogy működni tudjanak. A boltokból viszont nem lehet árut kiszállítani a vásárlóknak, mert az már kereskedelmi tevékenység. Az mondjuk nem világos, hogy azok a kisboltok, amelyek a jogszabály szerint nyitva tarthatnak vasárnap, végezhetnek-e házhoz szállítást. Esetleg egy olyan kis webshop, ahol csak a tulajdonos és segítő családtagjai végzik az áruk összekészítését, csomagolását és kiszállítását.

Hol lehet majd vásárolni?

Ezek szerint nagyobb boltokban március 15-e után nem lehet majd vásárolni, és rendelni sem lesz érdemes, mert a cégek nem szállíthatnak majd házhoz. Az Origo elkezdte összegyűjteni, hogy az országban mely boltok vállalják majd a vasárnapi nyitva tartást: