Európa kiegyezne Görögországgal

Vágólapra másolva!
Könnyíthetik az adósságtörlesztést.
Vágólapra másolva!

A német kormány és az Európai Bizottság megállapodásra törekszik a radikális baloldali görög Sziriza párttal, a január végére kiírt görög parlamenti választás első számú esélyesével, ami elutasítja az eddigi válságkezelő politikát, írja a Die Zeit német hetilap.

Kockázatos lenne a kiválás

A Die Zeit szerint a német kormány a korábbi sajtóhírekkel ellentétben gazdaságilag-pénzügyileg továbbra is kockázatosnak, politikailag pedig költségesnek ítéli meg Görögország esetleges kiválását az euróövezetből. Ráadásul úgy tapasztalja, hogy a Sziriza kevésbé vehemensen utasítja el az eddig követett válságkezelő politikát, mint akár néhány hónappal korábban. Jörg Asmussen, a pénzügyminisztérium államtitkára, az Európai Központi Bank (EKB) korábbi igazgatósági tagja többször találkozott Alekszisz Ciprasszal, a Sziriza elnökével.

Könnyíthetik az adósságtörlesztést

A hetilap szerint egy lehetséges kompromisszum lehet, hogy további adósságtörlesztési könnyítéseket vezetnek be, cserébe pedig Ciprasz eláll néhány radikális követeléstől, és így Görögország az euróövezet tagja maradhat. Az EU-ban már a korábbi brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva példáját emlegetik, aki radikális baloldali vezetőként megriasztotta a pénzügyi piacokat, de hatalomra kerülve sikeresen dolgozott hazája fejlődéséért. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem lehet felmérni, mekkora esélye van egy brazil típusú forgatókönyvnek Görögország esetében.