Van, aki örülhet a gyenge forintnak

forint
Vágólapra másolva!
A forintárfolyam zuhanása nem csupán annyit jelent, hogy drágább az euró vagy a dollár: a fizetőeszköz gyengülése hosszú távon drágítja az importot, így növeli az inflációt és emeli az államadósságot is. Az érem másik oldala ugyanakkor profitál az egyre kevesebbet érő forintból: az exportáló cégek például jól járhatnak, de a külföldön dolgozó honfitársaink is.
Vágólapra másolva!

A forint az elmúlt hetekben ismét felült a hullámvasútra: december elején még 305-308 körül mozgott a forintárfolyam az euróval szemben, az elmúlt napokban pedig már a 320-as szintet nyaldossa, és egyre gyakrabban át is lépi.

Pár éve még 270 volt egy euró

A forintárfolyamot igen nagy kilengések jellemezték az elmúlt években: 2011 augusztusában még 270 forint volt egy euró, míg a dollár a 200-as szint alatt volt. A végtörlesztés azonban alaposan megcibálta a kurzust: a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést lehetővé tévő törvényt szeptember közepén fogadták el, a forint árfolyama pedig január elejéig az euróhoz képest 320-ig gyengült, igaz, a hónap végére vissza is erősödött egészen 290-ig. 2012 óta azonban folyamatosnak tűnik a gyengülés.

Drágulást hozhat

A leggyakrabban akkor szembesülünk a gyenge forint árnyoldalaival, amikor valamely termékért egy másik fizetőeszközzel – például euróval vagy dollárral – szeretnénk fizetni. Egy 100 eurós elektronikus kütyüért durván 500 forinttal kell többet fizetnünk, mint néhány napja. De úgy fest, hogy a nyaralás is drágább lesz: ha a nyárra is marad a körülbelül 320 forintos euró, akkor a tavalyi évhez képest csak az árfolyamváltozás miatt kell majd 2-3 százalékkal többet fizetnünk.

Drágább lesz külföldről rendelni Forrás: AFP

Ha elhúzódik a forintgyengülés, akkor az importtermékek árai nőni fognak, ez pedig jellemzően az élelmiszerárakban jelenik meg először. Mivel ezen termékek árai igen széles skálán mozognak, így az olcsóbb termékek esetében a néhány forintos drágulás olykor szinte észrevehetetlen, ugyanakkor a drágább termékeknél ez akár már több száz forintot is jelenthet.

Megdobhatja az inflációt is

A dráguló import az inflációt is gerjeszti: pénzügyi elemzők szerint egyszázaléknyi forintgyengülés összességében 0,3-0,4 százalékponttal növelheti a fogyasztói árakat. Az import aránya egy átlagos fogyasztói kosárban körülbelül 40 százalék lehet, így az árak növekedése a reálkeresetekre is negatívan hat, azaz kisebb jövedelem marad az emberek zsebében.

Nem jár jól az államháztartás sem: a központi költségvetés bruttó devizaadóssága november végén 8866 milliárd forintot tett ki, amely a teljes adósság 37,4 százaléka volt. 2014 utolsó napjához képest 1,5 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, azaz nagyságrendileg mintegy 100 milliárd forinttal kerülhet többe az adósságállományunk finanszírozása. (A forintárfolyam egy százaléknyi változása durván 0,3 százalékpontos változást eredményez az államadósság GDP-hez mért arányában.)

Nőhet az államadósság Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A devizahitelesek döntő többségének azonban már nem kell izgulnia az árfolyamkilengések miatt: a frankhiteleket 256,5, az euróhiteleket pedig 309 forintos árfolyamon forintosítják.

A jegybank nem avatkozik be

Az MNB az elmúlt években „elengedte a forint kezét”. Matolcsy György, a jegybank elnöke decemberben megerősítette korábbi álláspontját:

A jegybank honlapja szerint a középtávú inflációs cél 3 százalék. 2015-re vonatkozóan decemberben azt közölték, hogy az idén 0,9 százalék lesz az infláció.

Van, aki jól jár

A forintgyengülésre játszó spekulánsok mellett vannak még azért néhányan, akik jól járnak. Aki devizában kapja a fizetését, vagy külföldön dolgozik, annak többet ér a keresete forintban, ha gyengül az árfolyam: egy 1000 eurós havi fizetés 25 ezer forinttal ér most többet, mint fél évvel ezelőtt. Szintén jól jár a gyengülő forinttal az, aki devizában tartja megtakarításait. Ha például a nagyi Magyarország uniós csatlakozásakor a nagy eufóriában minden megtakarítását átváltotta euróba, és bedugta a dunyhába, akkor most megtakarításai 28 százalékkal többet érnek (forintban) 2004 májusához képest.

Sokan jól járnak Forrás: 123rf.com

A gyengülő hazai fizetőeszköz jótékony hatással van a kivitelre, így az exportra épülő gazdaságok esetében a GDP-re is. Az exportáló cégek ugyanis az árfolyamesés miatt nagyobb nyereséget realizálnak otthon.

Sokáig gyenge maradhat a forint

Az Origo által megkérdezett pénzügyi elemzők a jelenleginél gyengébb forintárfolyamra számítanak hosszú távon: akár 330 forintig is gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Ugyanakkor nemcsak az euróért kell egyre többet fizetni: a dollár több mint tíz éve volt ilyen erős az utóbbi hetekben folyamatosan gyengülő forinthoz képest.