A gyalogosok nyolcvan százaléka sötét

láthatósátgi
Ajka, 2009. december 7. Ovijáraton vettek részt az ajkai városi óvoda Micimackó csoportjának tagjai Gyuris Mónika rendőr törzsőrmester irányításával. A baleset-megelőzési sétákat azért vezették be, mert már szinte az összes óvodást autóval hozzák és viszik a szüleik, így a helyes gyalogos közlekedésről sokszor a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkeznek. Az óvodás csoportok láthatósági mellényben járják be Ajka belvárosát, és a legforgalmasabb csomópontokat. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
A borsodi főkapitányság láthatósági mellényt ajánl gyalogosoknak, nehogy elüssék őket. És nem csak lakott területen kívül, hanem azon belül is, sőt, zebrán.
Vágólapra másolva!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság láthatósgi mellény használatát ajánlja a gyalogosoknak, nehogy elüssék őket. Ezt írják közleményükben: "Általános tapasztalat, hogy a gyalogosok 80 százaléka sötét, nehezen észlelhető ruhában közlekedik. Ugyan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közvilágítással ellátottak, de az ilyen ruházatú személyek beleolvadnak a környezetbe. Bár lakott területen belül nem kötelező, de - a közutak mentén gyalogosan közlekedő személy saját biztonsága érdekében - ajánlott a fényvisszaverő mellény használata az esti órákban, vagy korlátozott látási viszonyok között."

Kell láthatósági mellény?

Gyalogosoknak csak lakott területen kívül, sötétben vagy rossz látási viszonyok közt kötelező láthatósági mellényt viselni. A borsodi főkapitányság figyelmeztetésének pikantériája, hogy lakott területen belül, sőt, zebrán (ahol a gyalogosnak van elsőbbsége) ajánlja a mellényt.

Zebrán kinek van elsőbbsége?

A KRESZ szerint zebrán a gyalogosoknak van elsőbbségük. A jogszabály a következőt írja elő az autóvezetőknek a gyalogos átkelőhelyekkel kapcsolatban: „A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.”

A gyalogos legyen óvatos?

Természetesen érdemes a gyalogosokat óvatosságra inteni, de a KRESZ értelmében ha gyalogost zebrán gázolnak el, akkor mindenképpen az autóvezető a vétkes; a gyalogosnak elsőbbsége van, és ha az autós megfelelő sebességgel közelíti meg a zebrát, akkor a gyalogost semmiképpen nem tudja elütni. A fenti figyelmeztetéssel a borsodi főkapitányság a védett és vétlen féltől vár el óvatosságot, sőt, egy speciális ruhadarab viselését ajánlja.

Zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége, akkor is, ha nincs rajta mellény Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az autós legyen óvatos!

A gyalogosok figyelmeztetése mellett a borsodi rendőrség az autósokat is óva inti: „A járművezetők a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg!” – írják. A sok figyelmeztetést egyébként annak apropóján tették közzé, hogy 2015 első hat napján Borsodban már öt gyalogost gázoltak el, ketten meghaltak.

Az öt gázolásból három zebrán történt, egyszer pedig nem. Az ötödik eset véletlen volt, egy karambol után az egyik kocsiból kiszállt a sofőr, egy megpördülő másik autó pedig elütötte.