Megtévesztő volt az üdülési jog árusítása

Vágólapra másolva!
A versenyhivatal szerint az Euro Benefit Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az üdülési jogok népszerűsítésével megtévesztette a fogyasztókat. 18 millió forint a bírság.
Vágólapra másolva!

Az Euro Benefit Kft üdülési jogok népszerűsítésével tévesztette meg a fogyasztókat 2012 januárja és 2014 júniusa között a GVH szerint.

Valótlan tájékoztatás

A hivatal szerint a cég azt a látszatot keltette, hogy az üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatok csak nagyon korlátozott ideig érhetőek el, ezzel akarták a fogyasztókat azonnali döntésre kényszeríteni. Emellett egyes üdülési jogokról valótlanul állították, hogy könnyebben eladhatóak, elsősorban külföldiek számára.

Valótlan tájékoztatást adtak az árról és a „beszámításról” mint árkedvezményről is. A cég továbbá nem tudta igazolni, hogy valóban gyakorlatszerűen értékesített volna másodlagosan üdülési jogokat.

A bírság

A hivatal a bírság kiszámításánál a cég 2013-as nettó árbevételőből indult ki. Súlyosbító körülménynek számított, hogy a másodlagos értékesítés bizalmi jellegű, hogy a cég a fogyasztók széles körét érte el, hogy a teljes kereskedelmi gyakorlat a jogsértő kommunikációkra épült, és hogy a jogsértés az üdülési jog többéves időtartamára tekintettel hosszú távon fejti ki hatását.

A Gazdasági Versenyhivatal 18 millió forintos bírságot rótt ki, és megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.