Ismét rekordokat dönt az amerikai foglalkoztatottság

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban decemberben, a hónapban 252 ezerrel emelkedett a mezőgazdasági szektoron kívüli foglalkoztatottak száma.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium közlése szerint az előzetes várakozásokon felül bővült a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. A novemberi 353 ezres növekedés után decemberben 240 ezres növekedést vártak. December már a tizenegyedik egymást követő hónap volt, amely alatt több mint 200 ezerrel növekedett a foglalkoztatottság, utoljára 1994-ben volt ilyen hosszan tartó sikerszéria, amikor ilyen sokáikg, ennyire gyors ütemben csökkent a munkanélküliség.

A bérekre nincs hatással

2014-ben az amerikai gazdaságban 2,95 millió új munkahely nyílt, amely 1999 óta a legynagyobb bővülést jelenti, ekkor 3,2 millió fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Idén minden szektorban bővült foglalkoztatottság, a legnagyobb növekedést az építőiparban regisztrálták. A korábbiakkal ellentétben a mostani bővülés nem jár az órabérek tartós növekedésével, decemberben éves összehasonlításban ugyan 1,7 százalékkal emelkedtek, de novemberhez képest 0,2 százalékkal csökkentek az átlagos órabérek.