Vitték a használt autót, mint a cukrot

használt autó, autópiac
Sem a karcolások rejtegetése, sem az egyéni matrica nem kedvez az adás-vétel sikerének
Vágólapra másolva!
Opel, Suzuki, Volkswagen – ezeket az autótípusokat vásárolták leggyakrabban a használt autó piacon. Az autók átlagára 1,6 millió forintra rúgott 2014 utolsó negyedévében.
Vágólapra másolva!

Az év utolsó három hónapjában is folytatta szárnyalását a Használtautó-index: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám a negyedik negyedévben 134,4 százalékra emelkedett.

Használtautó-index Forrás:Használtautó.hu

Félmillió autó cserélt gazdát

Az utolsó negyedévben tíz százalékkal több – csaknem félmillió – használt autó cserélt gazdát. Az autók átlagára csaknem 9 százalékkal nőtt 2014 utolsó 3 hónapjában. A használt autók átlagára meghaladta az 1,6 millió forintot. 2014-ben végre felpörgött a használtautó piac. Több mint harmadával nagyobb összértékben cserélnek gazdát a használt autók a hazai piacon, mint 2009 elején – mondta Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője.

Forrás: Használtautó.hu

A mennyiségi növekedést az újautó-eladások és a használtautó-import kedvező alakulása segítette. Az áremelkedés a romló forintárfolyamnak, illetve a 2014 elejétől a használtautó-behozatalra is kiterjesztett vagyonszerzési illetéknek köszönhető.

Beindult a drágulás

A vagyonszerzési illeték elsősorban az év első felében okozott érezhető emelkedést a használt autó piacon, ugyanakkor az euró árfolyama különösen a második félévben ugrott meg: az év eleji 300 forint alatti szintről év végére egészen 320 forint közelébe emelkedett a kurzus. Bár mindkét tényező közvetlenül az import járművekre volt hatással, a drágábbá vált behozatal a belföldi kínálat árát is felnyomta.
A legnagyobb mértékben, 15 százalékkal az alsó középkategóriába tartozó autók átlagára nőtt, de a közép- és felső középkategóriás használt járműveket is átlagosan 8 százalékkal drágultak.

A legtöbben Opelt vettek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kedvenc márkák

A dobogó első három helyén az Opel, Suzuki és a Volkswagen áll, majd a Fordból és a Renault-ból fogyott a legtöbb.

A Használtautó.hu Magyarország vezető autós portálja. A portál korszerű eljárásokkal biztosítja, hogy felületén egy időben meghirdetett, közel 100 ezer jármű naprakész, szűrt adatbázisban, utólag is elemezhető tartalommal jelenjen meg. A honlapnak napi 200 ezer egyedi látogatótója átlagosan 16 millió oldalletöltést végez. Ezzel a Használtautó.hu az egyik legolvasottabb internetes felület Magyarországon.