Igazságtalannak tartja a büntetést a vízforgalmazó

víz
Vágólapra másolva!
A Preventa víz forgalmazója szerint nincs igaza a versenyhivatalnak, nem állították reklámjaikban, hogy terméküknek gyógyhatása lenne. A versenyhivatal szerint igen, a cégnek azt ajánlják, forduljon bírósághoz.
Vágólapra másolva!

A Preventa vizet forgalmazó Hyd Kft. szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alaptalanul vetett ki 30 millió forintos bírságot. A GVH azért bírságolt, mert reklámjaiban a Hyd arra utalt, hogy a Preventa nevű víz deutériumcsökkentett, ezért gyógyító hatással rendelkezik.

Nincs igaza a GVH-nak

"A GVH vitathatóan ítélte meg úgy, hogy a tudományos eredmények ismertetése és a kutató személyének megjelenítése közvetve a Preventa termékek értékesítésének fokozását szolgálta" – áll a cég közleményében. A cég azt is felpanaszolja, hogy a bírság olyan nagymértékű, hogy ellehetetleníti a vállalat működését és a további kutatásokat.

A deutériumcsökkentett víz egészséges. A kérdés, hogy a reklám sugallta-e, hogy a Preventa ilyen Forrás: Thinkstock

Korábban már vizsgálták

A GVH korábban már vizsgálta a Hydet, és útmutatásokat fogalmazott meg a cég számára. A Hyd szerint ezek az előírások nem voltak egyértelműek, azok alapján a vállalatot bármikor meg lehet büntetni.

A GVH nem volt egyértelmű

A versenyhivatal válaszolt a Hyd ellenvetéseire. Szerintük a cég nem tett eleget a 2011-es határozatnak, bár valóban változtattak kereskedelmi gyakorlatukon, "de az ennek jegyében született változtatás részben visszatérés volt egy korábbi - rosszabb - gyakorlathoz" - írják.

A bíróság felülvizsgálhatja

A GVH amúgy fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a reklámokban a Hyd gyógyhatást tulajdonított készítményének, ami tilos. Különösen súlyos a vétség, mert sok vevő esetleg "más, hagyományos gyógykezelést mellőzött" a Preventa vízben bízva. A GVH emlékezteti a Hydet arra, hogy panaszával nyugodtan fordulhat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, ami felülvizsgálhatja a versenyhivatal határozatát.