A kormány magát dicséri az árfolyamsokk után

Svájci frank pénzváltás pénzváltó
Pénzváltás
Vágólapra másolva!
A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank lépése miatt nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A svájci frank és a forint árfolyama elérte a 370 forintot is. Az NGM szerint a svájci döntés miatt a forint árfolyama jelentősen gyengült.

Jó döntés volt az árfolyamgát

Az NGM a közleményében úgy fogalmaz, a svájci döntés megerősítette a kormány devizamentő programját. Tavaly decemberben a kormány a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát rögzítette. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől – írja az NGM.

Brutálisan erős a svájci frank Forrás: MTI/Kallos Bea

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet.

Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A svájci frank erösödése leginkább az autóhiteleseknek fog fájni.