Kinek drágul drasztikusan a törlesztője?

devizahitel
Kinek nő drasztikusan a törlesztője? Zölddel, akiket nem véd a forintosítás
Vágólapra másolva!
A svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, és most több mint 310 forintot kell fizetni érte. A tartósan erős frank miatt rosszul járhatnak a nem jelzálogalapú devizahitelesek, hiszen ők továbbra is piaci árfolyamon fizetik a tartozásukat. Az összes tartozás alig 13 százalékáról van szó, mégis az adósok 43 százaléka számíthat a törlesztőrészlet drasztikus emelkedésére. 
Vágólapra másolva!

Közel 50 forinttal drágult a frank ma. A devizahitelesek nagy részét ez nem érinti, hiszen a forintosítás miatt már januártól 256,5 forintos árfolyamon fizetnek, és majd ezen az árfolyamon váltják át a tartozásukat, de sokan vannak még, akik az aktuális árfolyamnak megfelelően fizetik tovább a tartozásukat.

A reggel még 266 forint körüli frank közel 20 százalékot erősödött a svájciak bejelentése után, így ha nem változik semmi, akkor 20 százalékkal nő azoknak a devizahiteleseknek a törlesztőrészlete, akiket nem érint a forintosítás.

Az autóhitelesek és a személyi kölcsönösök foghatják a fejüket

A forintosítás csak a jelzáloghiteleseket érinti, tehát az autóhitelesek, autólizíngesek és a devizában személyi kölcsönt felvevők is rosszul járnak. 540 milliárd forint hiteltartozásról és 377 ezer szerződésről van szó.

Devizahitelek állománya és szerződésszám. Zölddel: akiket nem véd a forintosítás Forrás: MNB