Örüljünk, hogy ennyivel megúsztuk

árfolyam chf svájci frank devizapiac pénzváltó
Vágólapra másolva!
A piaci elemzőket meglepte, hogy a svájci jegybank csütörtök délelőtt eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Abban az első nyilatkozatok alapján mindenki egyetértett, hogy komoly következményei lesznek a döntésnek.
Vágólapra másolva!

Paul Lambert, az Insight Investment devizakereskedője szerint nagyon alacsony volt a frank volatilitása az elmúlt években, ezért többeknek nagy nyitott pozíciójuk volt a piacon. A Dow Jones hírügynökségnek elmondta, hogy voltak olyanok, akik a frank árfolyamának gyengülésére spekuláltak, azaz "shortoltak", de az Insight egy hónappal ezelőtt zárta short pozícióit. Szerinte ezzel most sikerült elkerülniük egy komoly veszteséget.

Erre senki nem számított

Az Alpari U.K. elemzője James Hughes szerint a svájci jegybank tőzsdeindex változására érdemes figyelni. Többen voltak, akik számítottak rá, hogy változik a frank árfolyamküszöbe, de azt senki nem látta előre, hogy teljesen megszüntetik. Délután fél egykor az SMI index napi 13,35 százalékos gyengülésben volt.

A svájci jegybank eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét Fotó: Csanádi Márton - Origo


A külföldi befektetőket büntetik

Alex Dryden, a JP Morgan Asset Management piaci stratégája szerint a svájci jegybank el akarta venni a kedvét a külföldi befektetőknek attól, hogy Svájcban parkoltassák a pénzüket. Ezért történt a letéti kamatok 0,5 százalékpontos csökkentése mínusz 0,75 százalékra.

Bizalom és hitelvesztés

A svájci jegybank hitelességéért aggódott Vasziliosz Jonakisz az UniCredit devizapiaci stratégája. Szerinte a csütörtöki döntése "egyértelmű és világos" eltérés az eddigi jegybanki retorikától, amely mindent megtett az árfolyamsáv erősítésért. A jegybank hirtelen változtatott üzenetén, ez középtávon hitelvesztést okoz.

A mai döntés még a kisebb baj Forrás: AFP/Johannes Eisele

Még nagyobb csapás is lehetett volna

A hitelességről beszélt Reuters hírügynökségnek a Swissquote online kereskedelmi oldal elemzője is. Ipek Ozkardeskaya szerint az elmúlt napok kényszerű devizapiaci intervenciója sokba kerülhetett a jegybanknak, és ez vihette rá a csütörtöki hirtelen bejelentésre. Mindezek ellenére, ha a frank árfolyama magától törte volna át az árfolyamküszöböt, az még nagyobb csapás lett volna a jegybank hitelességére.

Evelyn Hermann, a BNP Paribas bank közgazdásza szerint az erősödő frank alacsonyabb svájci importárakat, csökkenő inflációt, és a svájci exportőrök versenyképességének romlását jelenti. Svájc az eurózóna tagállamaival bonyolítja le külkereskedelmének 55 százalékát, így igen fontos az euró-frank árfolyampár alakulása.

Magyar elemzőket is meglepte a svájci jegybank döntése. Szakértők szerint a piaci reakciók túlzottan hevesek voltak.